Jure Longyka in dvojni pesniško-glasbeni udar.

V torek 12. maja 2015 so Izštekani gostili dvojni pesniško-glasbeni udar! Moči sta posebej za oddajo združila ljubljansko Natriletno kolobarjenje s praho in mariborska Nina Bulatovix. Oboji so predstavili svojo žgočo, okoli ostre, neposredne, izbrušene pesniške besede zgrajeno glasbo. Seveda ni ostalo le pri tem, servirali so nam zanimiva glasbena gostovanja, nove komade, združeno in navzkrižno izvajanje muzik.

Fotogalerija Alana Orliča

Pa to še ni vse! Izštekani so ob tej priložnosti segli v roke DVOCIKLU, ciklu koncertov sila zanimivih zasedb v tandemu v Kranju in Ljubljani. Izštekani 12. maja so bili tako ljubljanski koncert Dvociklovega parjenja teh dveh zasedb. Drugi, kranjski koncert pa bo 14. maja prav tam, v Layerjevi hiši v Kranju

Nina Bulatovix. “Dolgo časa smo se pogovarjali, da potrebujemo bend akcije, da se dobimo in poskusimo čim hitreje dati ven, kar imamo povedati,” je dejal bobnar Jure Lavrin. “Jasno nam je bilo, da ni več filozofiranja, da je treba narediti nekaj hitrega, ostrega, s čim manj sredstvi prenesti čim več sporočila,” je dodal vokalist Gregor Kosi. Natriletno kolobarjenje s praho. “Ta naša generacija, o kateri tudi pojeva, je res kreativna. Zadnjih deset, petnajst let na sendvičih ustvarja pozno v noč in ustvarja hude stvari,” meni multiinstrumentalist in avtor glasbe Uroš Buh. “Vrtamo. Cela generacija vrta,” je pribil najglasnejši slovenski pesniški interpret Jure Novak.

Z odlomki besedil pesnikov Gregorja Kosija iz Nine Bulatovix in Jureta Novaka iz Natriletnega kolobarjenja s praho vas tule ne bomo trapili. Čeprav nas mika in to radi počnemo. Kar poglejte v katero od njunih pesniških zbirk. In predvsem prisluhnite muziki obeh zasedb, tukajšnje povezave vam bodo v pomoč. Res vam ne bo žal.

Duo Natriletno kolobarjenje s praho je nastal leta 2011, ko si je pesnik in režiser Jure Novak zaželel podaljšano življenje svoje druge pesniške zbirke “Stare pesmi”. K sodelovanju je povabil multiinstrumentalista in pevca ter nasploh vsestranskega muzikusa Uroša Buha. Po nekaj uvodnih nastopih in zmagi na ruškem Kantfestu sta lani posnela prvenec. In z njim med možganske režnje udarila na polno!

Trio Nina Bulatovix se je rodil leta 2009, v času prenove mariborske Pekarne, ko so se tamkajšnji aktivisti soočili s krčenjem sredstev in pametjo neke gospodične. Pesnik in aktivist Gregor Kosi ter glasbenika Jure Lavrin in Marko Širec so se odločili, da bodo zaigrali na koncertu ob petnajstletnici Pekarne. Do koncerta je bilo tri tedne. Osnovali so bend in na nekaj vajah je repertoar dobesedno bruhnil iz njih. Dve leti pozneje je izšel na prvencu. Lani je sledila odlična druga plošča “Jate”.

Zgodilo se je, da sta se plošči obeh zasedb hkrati znašli v žepnem predvajalniku avtoja in selektorja Izštekanih Jureta Longyke. Navdušen je v tuhtanju kako in kaj in v pretehtavanju, katera bi bila ta hip primernejša za Izštekane, je odločil salomonsko: povabimo obe hkrati in vidimo, kaj se bo izcimilo!

Na spoznavnem sestanku so fantje ugotovili: “Skupaj nas je ravno za rokerski bend.” Stvari so se nemudoma začele sestavljati. Zgodilo pa se je še, da je – vzporedno in nevede – sorodne vsebinske gone kot Izštekani gojil tudi zanimivi koncertni Dvocikel. Ob ugotovitvi, da se v tej točki na simpatičen način srečujejo, so Izštekani in Dvocikel uskladili še termine. Izštekani v torek 12. maja 2015 ob 22.25 na Valu 202 bodo ljubljanski koncert Dvocikla, 14. maja 2015 ob 20.00 pa bo sledil še koncert v Layerjevi hiši v Kranju, ki obenem poteka tudi v sklopu kranjskega Tedna mladih. Zasedbi Natriletno kolobarjenje s praho in Nina Bulatovix prav te dni v umetniški rezidenci v Layerjevi hiši pilita skupni repertoar. Jezična mojstra Jure Novak in Gregor Kosi sta staknila tudi pesniški glavi in rojeva se nov repertoar. Tako so odigrali tri skupnih skladb. Peterici pa se je pridružilo še prav toliko gostov: Jelena Ždrale (violina), Andrej Škoberne (bas), Marko Lavrin (kitara), Tomaž Kurež (kitara) ter Andrej Hrvatin (klarinet, tolkala).

pogled naprej:

V torek 30. junija 2015 pa bomo doživeli akustični štajerskoirski napad. Izštekani bodo gostili iskrive folkpankerje HAPPY OL’ McWEASEL. Podrobnosti sledijo.

Val 202