V tokratnih Izštekanih sta gostovala slovita ljubljanska raperja MURAT & JOSE. Spremljali so ju številni glasbeniki pod glasbenim vodstvom JAMirka, predstavili so tudi čisto nove skladbe.

Slovita ljubljanska raperja predstavila tudi čisto nove skladbe

V tokratnih Izštekanih sta gostovala slovita ljubljanska raperja MURAT & JOSE. Spremljali so ju številni glasbeniki pod glasbenim vodstvom JAMirka, predstavili so tudi čisto nove skladbe.

Na hitro obnovimo. MURAT & JOSE je ljubljanski raperski duo. Jose, po izobrazbi pravnik, slovi tudi kot igralec v številnih  slovenskih gledališčih. Murat je nesporno najboljši slovenski beat-boxer. Jezično-glasbene poti sta združila pred več kot desetletjem in pol.

Fotogalerija

Javnosti sta se prvič predstavila kot ena vodilnih v vseslovenskem raperskobudnem podvigu “5’00” Of Fame – Za narodov blagor”. Skupaj z Nikolovskim sta tedaj delovala v triu Nedotakljivi, Jose pa je odrapal tudi nosilno skladbo te kompilacije “V letu 00”. Leta 2002 sta kot Murat & Jose objavila prvenec “V besedi je moč”, leta 2008 drugo ploščo “Tuki not”.

Lani spomladi sta Murat & Jose sprejela izštekani izziv. Ker je mesec za njuno izštekavanje januar, je dogovor vključeval predtakt. Z dvema skladbama sta nastopila že decembra na Izštekanih 10.

Primorski pozavnist in aranžer Denis Beganović Kiki je skladbo “Kr neki” predelal za Big Band RTV Slovenija. Drugo decembrsko “Captamur” pa je pod glasbenim vodstvom JAMirka na žmohtno južnjaški način izvedla ekipa Jake Birse z gostom Markom Hatlakom na harmoniki. JAMirko bdi tudi nad izštekavanjem približno ducata skladb.

Načinov je bilo še več. Od udeležbe Špecialnega godalkarskega orkestra do a capelle, od vnovične udeležbe glasbene ekipe Jake Birse do takoimenovane “žepne glasbe”, ki jo omogočajo programi in zvočne knjižnice, naložene v vse bolj zmogljivih elektronskih napravicah, ki jih nosimo v žepih.

www.facebook.com/muratjose

www.behance.net/gallery/21771173/THE-UNPLUGGED-GIFs

www.facebook.com/video.php?v=10152953119354905&set=vb.252817749904&type=2&theater

@murat&jose #izštekani #tonska #vaja

A photo posted by Val 202 (@val202si) on

 IZŠTEKANI NAČRTI
  • 6. marca 2015, pod kraj dneva žena, boste v Izštekanih doživeli premierno predstavitev novega podviga Roberta Jukiča “ŽENSKE”. Na izjemnem avtorskem albumu gosti trinajst pevk, od Ane Bezjak do Mie Žnidarič. V Izštekane jih prihaja vsaj polovica, za spremljavo je Robert sestavil poseben bend, ekskluzivni izštekani dodatek pa bodo godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, kar 18 jih bo.
  • 27. marca 2015 pa sledi še ena premiera – prvič bo svoj celoviti repertoar v živo predstavil znameniti evro-raper SMAAL TOKK, ki je pravkar izdal novi singelj “Jzn”. V nekaterih nepremišljenih izjavah je izdal tudi, da bo še to pomlad objavil prvenec. V Izštekanih boste priče živim izvedbam vsega, kar je Smaal Tokk doslej napraskal po kotih snemalnih studiev, ter nekaterim nezaslišanim novitetam! Kot se za gangsta raperja spodobi (tudi če je s Primorske), so za njim strici iz ozadja. Glavni med njimi je glasbeni boter Klemen Kotar. Banda, ki se zbira okrog njega, pa nevarno spominja na Nula Kelvina. Več naši obveščevalci za zdaj niso uspeli izvedeti.

Jure Longyka