Ime tedna je Simon Vendramin, vodja intervencije na Krasu in poveljnik poklicne Gasilske enote v Novi Gorici. Pretekli teden se je na vrhuncu požarov tudi do 1700 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, vojakov, sekačev in drugih pripadnikov sil zaščite in reševanja ter drugih prostovoljcev, ki so prišli z vseh koncev Slovenije in iz tujine, v izjemno težkih razmerah uspešno bojevalo z najobsežnejšimi požari v zgodovini Slovenije.

Simon Vendramin je postal tudi ime julija 2022.

"Vsi skupaj smo pokazali, da če stopimo skupaj, smo kos tudi tako velikim intervencijam. Tam, kjer je volja, ko strnemo moči, je tudi uspeh."

Simon Vendramin

Simon Vendramin poudarja, da je samo predstavnik vseh, ki so del intervencije na Krasu: "Rad bi poudaril, da sem danes zelo presenečen, da sem imenovan za ime tedna. Glede na ogromno delo, ki ga opravljamo, nisem niti sledil medijem, da se to glasovanje sploh dogaja. Sem zgolj predstavnik v prvi vrsti gasilk in gasilcev ter drugih predstavnikov sil zaščite in reševanja, policije in vojske ter prostovoljcev in domačinov, ki so se v teh dneh nesebično borili s tem katastrofalnim požarom na Krasu."

Vendramin dodaja, da je koordinacija takega števila ljudi, različnih služb in struktur velik proces, za katerim stoji velika in številčna skupina ljudi, ki mora vse te stvari skoordinirati, da stvari tečejo, kot morajo. 

"Ta beseda hvala ne gre meni, ampak gre vsem sodelujočim na intervenciji. Tudi jaz bi izkoristil to priložnost in se vsem zahvalil za pomoč, ki so jo nam in vsem skupaj ponudili pri gašenju tega požara. Hvala." Simon Vendramin

Simon Vendramin

Preostala kandidata: 

  • Kristjan Čeh, svetovni prvak  v metu diska. Mladi silak iz okolice Ptuja  je  bil na SP v ZDA razred zase. V tretji seriji meta diska je z 71,13 metra postavil rekord svetovnih prvenstev, osvojil svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmovanjih in drugo zlato na svetovnih prvenstvih v atletiki za Slovenijo.
  • Tadej Pogačar, drugi na letošnji dirki po Franciji. Po dveh zaporednih zmagah na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu je svojo tretjo spet končal kot najboljši mladi kolesar s tremi etapnimi zmagami, a tokrat se mu je zmaga izmaknila zaradi drobnih napak in tudi zaradi okužb s korono v njegovi ekipi. 

Rok Kužel