Ime tedna sta postala Tamara Kolerič in Domen Bogdan, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki sta za raziskovalno nalogo o mikroplastiki v ribah iz reke Mure na mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih ved prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto. Dijaka sta preučila 50 rib s petih lokacij v porečju Mure in ugotovila, da jih je kar 94 odstotkov vsebovalo mikroplastične delce.

Ime meseca aprila sta postala Tamara Kolerič in Domen Bogdan, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki sta za raziskovalno nalogo o mikroplastiki v ribah iz reke Mure na mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih ved prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto. Dijaka sta preučila 50 rib s petih lokacij v porečju Mure in ugotovila, da jih je kar 94 odstotkov vsebovalo mikroplastične delce.

"Še posebej naju je presenetilo dejstvo, da je večina teh delcev – vlaken. To pomeni, da večina mikroplastike pride iz gospodinjstev, ne iz industrijskih obratov. Npr. pralni stroj v odpadne vode izloči ogromno sintetičnih vlaken, ki potem pridejo v reke," sta povedala v pogovoru

Kandidati so bili še:

Val 202