Tevž Lotrič je dijak Gimnazije Kranj, ki je na 4. evropski fizikalni olimpijadi na daljavo osvojil zlato medaljo, absolutno 9. mesto med tekmovalci iz 57 držav ter nagrado za najboljšo rešitev prve teoretične naloge.

Tevž Lotrič je dijak Gimnazije Kranj, ki je na 4. evropski fizikalni olimpijadi na daljavo osvojil zlato medaljo, absolutno 9. mesto med tekmovalci iz 57 držav ter nagrado za najboljšo rešitev prve teoretične naloge

Tevž Lotrič, dijak tretjega letnika Gimnazije Kranj, se je tekmovanja iz fizike udeležil že prejšnje leto. Pravi, da je olimpijada drugačen dogodek, saj traja skoraj en teden, poleg dvodnevnega tekmovanja pa imajo tekmovalci še razna predavanja in ekskurzije po različnih državah. Letos pa je bilo tekmovanje zaradi hipnih razmer nekoliko drugačno in po Tevževem mnenju ni izpadlo tako resno.

"Ker je tekmovanje potekalo na daljavo, bi lahko vse države goljufale, ampak to ni bil cilj. Vse je temeljilo na zaupanju. "

Fizika ga je zanimala že od mladih nog, zato ni čudno, da se po končani srednji šoli vpisuje na študij fizike, dodatna znanja si želi iskati tudi v tujini, na Oxfordu, poklicno pot pa namerava kot raziskovalec nadaljevati na domačih tleh.

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Kandidata sta bila še:

Drago Jančar, pisatelj, ki je v Salzburgu za izjemen knjižni opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost in s prestižnim priznanjem postal član ugledne družbe lavreatov. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Ignac Habjanič, Ptujčan, ki že skoraj desetletje zbira plastične pokrovčke in tako pomaga humanitarnim organizacijam. Za zadnji podvig je zamaške zbiral sedem mesecev, izkupiček pa namenil društvu Sonček. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel