Tina Žnidaršič iz Statističnega urada Republike Slovenije o popularnosti imen v preteklem desetletju. Katerim imenom raba raste, katerim pada? Za kakšna imena se starši pogosteje odločajo in zakaj? Katero ime je najpogosteje uporabljeno?

Najpogostejša, nenavadna, tista, ki odhajajo iz rabe, in tista, ki v modo prihajajo tudi zaradi popkulturnih fenomenov

Tina Žnidaršič iz Statističnega urada Republike Slovenije o popularnosti imen v preteklem desetletju. Število katerih imen se povečuje in katerih zmanjšuje? Za kakšna imena se starši pogosteje odločajo in zakaj? Katero ime je najpogosteje uporabljeno? 

“Imenom Aljaž, Žiga, Nejc, Matic, Miha in Gašper za fante ter Lana, Pia, Neža, Sara, Taja in Anja za punce popularnost pada. So sicer še zelo prisotna, a bistveno manj uporabljena kot v prejšnjih desetletjih.”

Smo tudi Slovenci nagnjeni k poimenovanju otrok po risanih, filmskih junakih, športnikih in preostalih kulturnih fenomenih popkulture?

“Arya se pojavlja v treh različnih oblikah. Največ Arij, 72, je bilo rojenih po letu 2011, torej po letu, ko se je začela predvajati Igra prestolov. Jonov je 350 v zadnjih desetih letih. Največ jih je bilo rojenih v letih 2017 in 2018.”

“Največ Petrov je bilo v zadnjih desetih letih rojenih leta 2015 in 2016: 37 oziroma 36. To je bila tista sezona.”

Maruša Kerec, Katja Stojnič