Ime tedna je postala Saša Matko, predsednica sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici zdravstvene in babiške nege, ki je aktivno sodelovala pri vpisu babištva na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Izročitev listine je uradno zapečatila vpis babištva na Unescov seznam, hkrati pa Slovenijo zavezuje k boju za javno zdravstvo, varnost žensk in reproduktivne pravice.

Kandidata sta bila še:

  • Oto Pestner, legenda slovenske zabavne glasbe, ki je v svoji karieri nastopil na okoli 10 tisoč koncertih, izdal prek 45 solističnih albumov, še enkrat toliko s skupino New Swing Quartet, prek 30 z Alpskim Kvintetom, kot skladatelj, aranžer, producent in izvajalec pa je sodeloval pri več kot 5 tisoč skladbah. Je prejemnik Zlate piščali za življenjsko delo;
  • Maruša Zorec, ena najvidnejših slovenskih arhitektk, ki se večinoma posveča prenovi prostorov in stavb kulturne dediščine ter intervencijam v historične ambiente. Med njenimi najodmevnejšimi deli sta prenovi Plečnikove hiše in Švicarije v Ljubljani. Za svoj mednarodno prepoznan in cenjen arhitekturni opus je prejela prestižno evropsko priznanje, arhitekturno medaljo Heinrich Tessenow 2024.

Rok Kužel