Ime tedna je Lea Udovč, novinarka in urednica portala STAznanost ter vodja video servisa STA, ki je na izboru za evropskega znanstvenega novinarja 2023 v Freiburgu prejela tretjo nagrado. Priznanja, ki spodbujajo odličnost in inovacije na področju poročanja o znanosti po vsej Evropi podeljujejo pri Evropski zvezi za znanstveno novinarstvo.

Kandidata sta bila še:

  • Svjetlana Fajfer, teoretična fizičarka in raziskovalka, ki se posveča raziskovanju narave in zakonitostim osnovnih delcev kot gradnikov znanega vesolja. V uglednih revijah je objavila več kot 150 znanstvenih člankov, svoje delo pa predstavlja na najpomembnejših mednarodnih konferencah. Pri Institutu Jožef Stefan so ji podelili Blinčevo nagrado za življenjsko delo. 


  • Tomaž Domicelj, kritičen, z razlogom tudi zbadljiv in satiričen glasbenik, ki je na slovenskem popularnem glasbenem prizorišču dejaven že več kot 55 let. Poleg številnih nastopov na različnih glasbenih festivalih v njegovem zajetnem avtorskem opusu najdemo nekatere ponarodele skladbe pa tudi številna besedila za znane slovenske izvajalce. Je prejemnik nagrade Franeta Milčinskega - Ježka za leto 2023.

Rok Kužel