Ime tedna je Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo pod okriljem katere je potekala letošnja predstavitev Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Na največji predstavitvi naše države na področju kulture v tujini doslej so s skupno 250 dogodki opozorili na širše kulturno dogajanje s poudarkom na poeziji in filozofiji ter poglobljenem branju v dobi zaslonov.

Kandidata sta še bila:

  • Mateja Vodeb, vodja Službe za dostopnost programov RTV Slovenija, kjer si na portalu dostopno.si prizadevajo za enostaven dostop do prilagojenih radijskih in televizijskih vsebin za tiste, ki so jim v običajnih oblikah težje dostopne. Portal je v okviru 24. mednarodne multikonference Informacijska družba 2023 prejel Informacijsko jagodo, nagrado za najboljši dosežek na področju informacijske družbe.

  • Vid Ožbolt, 21-letni študent salzburškega Mozarteuma in najmlajši operni skladatelj pri nas, ki je sam napisal libreto, dirigiral in produciral svojo 70 minutno enodejanko Srečanje za štiri glasove in komorni orkester. Z opernim prvencem je v slovenskem kulturnem prostoru dokazal, da se po skladateljski plati lahko kosa z marsikaterim uveljavljenim imenom.

 

Rok Kužel