Ime tedna je Ivana Djilas, gledališka režiserka, pisateljica in publicistka, ki je za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho prejela letošnjo nagrado Marjana Rožanca za najboljše esejistično delo. Vsak od 43 esejev v zbirki, ki so nastajali deset let in so bili objavljeni kot kolumne v reviji Mladina je zaključena celota, vsi skupaj pa so avtobiografska pripoved o življenju umetnice.

Kandidata sta bila še:

  • Ana Roš, kuharska mojstrica Hiše Franko, restavracije, ki je na podelitvi Michelinovih zvezdic prejela še tretjo in se zapisala v kulinarično zgodovino. Z najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika in enega najvišjih priznanj v svetu kulinarike se na svetu lahko pohvali le 140 restavracij, ki inovativnost in predanost kulinaričnemu ustvarjanju postavljajo na višji nivo.
  • Benjamin Savšek, kanuist, ki je na SP v Londonu na progi v dolini Lee zanesljivo ugnal vse tekmece in še drugič v svoji športni karieri postal svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. Za aktualnega olimpijskega prvaka je to že peta posamična medalja na svetovnih prvenstvih, z zmago pa je Sloveniji priboril tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Rok Kužel