Ime tedna je Peter Andolšek, dijak Gimnazije Bežigrad, ki je v Katowicah na Poljskem postal skupni zmagovalec 16. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike 2023. V konkurenci 250 tekmovalcev iz 50 držav je zlato medaljo in najboljši naziv osvojil tudi v kategoriji: astronomska opazovanja; in v kategoriji: obdelava podatkov.

Kandidata sta bila še:

  • Tjaša Prošek, prostovoljka iz Sneberij, ki se je z več tisoč drugimi iz vseh koncev Slovenije nesebično odzvala in priskočila na pomoč prizadetim pri reševanju in odpravi posledic razdejanja poplav. V tem delu Ljubljane je prevzela tudi organizacijsko vlogo, koordinirala številne aktivnosti pristojne pa opozorila na pomanjkljivo infrastrukturo ter jih pozvala k takojšnjemu ukrepanju.
  • Franček Gorazd Tiršek, športni strelec, ki je v Roterdamu na večšportnem tekmovanju z desetimi evropskimi prvenstvi v različnih panogah parašporta, v disciplini z zračno puško stoje osvojil zlato medaljo. Dobitnik številnih medalj z največjih tekmovanj si je tako pristreljal tudi kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Rok Kužel