Ime tedna je Sandi Zajc, član PGD Mengeš, ki je s številnimi kolegi, pripadniki civilne zaščite in ostalimi reševalnimi ekipami z vseh delov Slovenije reševal ljudi in odpravljal posledice najhujše ujme v zgodovini. V eni od številnih reševalnih akcij, ko je tudi njegovo hišo preplavljala voda so v občini Mengeš uspešno prepeljali in prenesli na varno vseh 22 otrok iz vrtca enote Gobice, fotografije reševanja pa so ganile uporabnike spleta in družbenih omrežij.

"Vedel sem, da do doma niti ne morem priti zaradi deroče vode, tudi z gasilskim tovornjakom ne, čeprav je pač to visoko vozilo sposobno marsičesa. Nivo vode je bil zelo visok za tisto območje, praktično vsi, ki so živi, tega ne pomnijo. Jaz sem vedel, da v tistem trenutku domov ne morem, pač sem pa potem se odzval takoj v gasilsko društvo, kjer smo se razporedili v ekipe in šli prioritetno po klicih v sili reševati ljudi." - Sandi Zajc (Foto: PGD Mengeš)

Kandidata sta še bila:

- Marko Prezelj, alpinist, gorski vodnik in plezalec ter prvi Slovenec, ki je prejel mednarodno nagrado Paula Preussa. Štirikratni prejemnik zlatega cepina že od osemdesetih let prejšnjega stoletja velja za enega najmočnejših alpinistov, ki ga odlikuje dosledna uporaba alpskega sloga saj pri osvajanju alpinističnih ciljev ne uporablja fiksnih vrvi, tehničnih in ostalih pomagal.

- Tadej Pogačar, prvi kolesar svetovne lestvice, ki je na SP v kolesarstvu v škotskem Glasgowu v izjemno naporni in dolgi cestni dirki osvoji bronasto medaljo. Tako je izenačil najboljšo uvrstitev in po več kot 20 letih Sloveniji priboril drugo medaljo s svetovnih prvenstev.

Rok Kužel