Ime tedna je Alenka Artnik, slovenska potapljačica, ki že več let premika meje mogočega. Na tekmovanju v potapljanju na vdih Vertical Blue na Bahamih je prejšnji teden v disciplini z dvojno plavutjo najprej postavila državni rekord, nato pa še v razmaku nekaj dni dva svetovna. Nazadnje se je potopila kar 111 metrov globoko.

Alenka Artnik je bila tudi nedeljska gostja. Spregovorila je o skrivnostih potapljanja na vdih, meditaciji, usodi, olimpijskih igrah, resničnih izzivih. Tudi o snemanju dokumentarnega filma za mrežo Netflix in o tem, da si v prihodnosti vseeno predstavlja družino z otročki, ki tekajo po plaži. Ob potapljaškem centru, seveda. Priporočamo. Poslušaj tukaj.

Kandidata sta še bila: 

  • Vida Groznik, vodja organizacijskega odbora prve Evropske poletne šole umetne inteligence, ki je potekala v Ljubljani. Več kot 60 vrhunskih strokovnjakov iz najuglednejših univerz sveta in tehnoloških podjetij je o jezikovnih modelih, strojnem učenju in drugih aktualnih temah, povezanih z umetno inteligenco, svoja dognanja predstavljajo več kot 570 udeležencem z vsega sveta.
  • Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji, ki že od začetka vojne na različne načine pomaga Ukrajini in njenim prebivalcem. Prejšnji teden je že tretjič letos, tokrat v oblegano Odeso, sam odpeljal kombi z zdravili, gasilsko opremo ter higienskimi in invalidskimi pripomočki, saj ne želi drugih izpostavljati nevarnostim na vojnem območju.

Rok Kužel