Ime tedna je Ajda Bračič, pisateljica, ki je za prozni prvenec Leteči ljudje prejela kritiško sito za najboljše literarno delo lanskega leta. Zbirki kratkih zgodb je skupen pogled na realnost, ki ni trdna, temveč se v skladu s počutjem in dejanji protagonistov nenehno spreminja. Nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov so ji podelili v okviru Slovenskih dnevov knjige.

Kadidata sta bila še:

  • Saša Čaval, raziskovalka z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU, ki je na razpisu za utrditev samostojne raziskovalne poti Evropskega raziskovalnega sveta pridobila skoraj 2,8 milijona evrov sredstev. Petletni projekt raziskovanja srednjeveških nagrobnikov bo vodila po pokrajinah zahodnega Balkana, kjer so stečki še vedno slabo raziskani.
  • Adrijan Rustja, igralec in režiser, eden od najbolj znanih obrazov v zgodovini Slovenskega stalnega gledališča v Trstu ter protagonist dolge vrste uspešnih predstav, v katerih je pokazal širok razpon izrazov. Je dobitnik nagrade Tantadruj 2023 za življenjsko delo, priznanje SNG Nova Gorica, Gledališča Koper in Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Rok Kužel