Ime tedna je postal krvodajalec, ki je v terenski krvodajalski akciji v Vitanju dosegel izjemen mejnik in postal vitez stokratnik.

Zdenko Jeseničnik je kri prvič daroval leta 1983, po 40 letih pa še vedno ostaja zvest najširšeorganizirani človekoljubni akciji od katere je odvisno reševanje življenj in nemoteno zdravljenje bolnikov.

Kandidata sta še bila: 

  • Mirjam Mencej z oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske filozofske fakultete, ki je z raziskavo Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi pridobila projekt Evropskega raziskovalnega sveta in s tem skoraj dva milijona evrov. V štirih državah bodo preučevali vlogo mrtvih v kontekstu različnih družbenih realnosti. 
  • Staš Kleindienst, slikar, ki svojo umetniško prakso razume kot način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji. Za izjemno bogat in nadvse kompleksen slikarski opus, ki je svoj prvi višek dosegel v obdobju zadnjih petih let je prejel najvišje nacionalno priznanje za likovno in vizualno umetnost, nagrado Riharda Jakopiča.

Maja Stepančič