Ime tedna je Mateja Svet, nekdanja slovenska smučarska zvezdnica, ki je Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje osvojene lovorike v izjemni športni karieri. Tako je javnosti na ogled več kot 500 njenih predmetov, mednje pa sodijo tudi mali kristalni globus, srebrna olimpijska medalja in pet medalj s svetovnih prvenstev.

Kandidatki sta bili še: 

  • Anja Naglič, prevajalka, ki je za prevod zbirke esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja, nemškega misleca iz prve polovice 20. stoletja prejela Jermanovo nagrado za leto 2022, priznanje Društva slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino.
  • Marija Mojca Terčelj, antropologinja, ki je za izjemne znanstvene dosežke prejela Murkovo nagrado, priznanje Slovenskega etnološkega društva. Raziskuje področja kozmologije in religije ter socialnih politik in človekovih pravic staroselskega prebivalstva, bila pa je tudi glavna izvajalka projekta Dr. Branislava Sušnik in sodobniki - ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki.

Rok Kužel