"To je kolektivno priznanje za vse. Nikakor ne samo zame. Ker brez vsakogar, vsake izmed nas, te Pravne mreže za varstvo demokracije ne bi bilo."

Barbara Rajgelj je docentka za pravne predmete na ljubljanski FDV in ena od soustanoviteljic Pravne mreže za varstvo demokracije, iniciative, ki je v zadnjem letu postala ena od najbolj prepoznavnih in uspešnih organizacij na področju vladavine prava in varstva demokracije v Sloveniji. Prejeli so nagrado Državljan Evrope za leto 2022.

Preostali kandidati: 

Miha Benčina in Nikolaj Srdič Kranjc, študenta ljubljanske Fakultete za arhitekturo in pobudnika dobrodelne akcije Chairity. S slovenskimi umetniki sta pripravila dražbo predelanih kultnih stolov Lupina Nika Kralja, z izkupičkom pa bodo izpeljali mednarodni arhitekturni natečaj za obnovo v vojni razdejanega Harkova v Ukrajini. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)  

Roman Rozina, pisatelj, ki je za roman Sto let slepote v katerem opisuje rudarske revirje 20. stoletja prejel nagrado kresnik, priznanje časopisne hiše Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta. Roman je pronicljiv oris nekega časa, ki ga ni več in okolja, ki je še vedno tu, je med drugim zapisala kresnikova komisija. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Rok Kužel