Ime tedna je Benjamin Savšek, kanuist, ki nadaljuje serijo uspehov na največjih tekmovanjih. Na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem je olimpijski prvak vnovič premagal vso konkurenco in osvojil že svoj četrti naslov evropskega prvaka.

Ime tedna je Benjamin Savšek, kanuist na divjih vodah, ki je osvojil že svoj četrti naslov evropskega prvaka

Ime tedna je Benjamin Savšek, kanuist, ki nadaljuje serijo uspehov na največjih tekmovanjih. Na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem je olimpijski prvak vnovič premagal vso konkurenco in osvojil že svoj četrti naslov evropskega prvaka.

Benjamin Savšek je bil včeraj še na Slovaškem, danes je doma, jutri pa že nadaljuje svojo pot na priprave za naslednje tekme svetovnega pokala. Pravi tudi, da je bila tekma na evropskem prvenstvu težka: "Tudi postavitev proge je bila kar zahtevna, zato se je dogajalo na progi veliko napak. Skušal sem držati fokus in sem vedel, da bo treba natančno in čisto vožnjo speljati za dobro uvrstitev. In mi je uspelo zdržati ta fokus od začetka do cilja."

"Največ mi pomeni zlata olimpijska medalja iz Tokia. To sem si želel že od Londona 2012. Ves čas je bila to moja velika želja. Ampak vse te medalje iz svetovnega in evropskih prvenstev mi veliko pomenijo, ker je bilo za vsako posebej vloženega veliko truda in dobrih voženj. Vsako medaljo posebej sem si moral priboriti, vsaka je nekaj posebnega zame."

Savšek upa, da ga leta ne prehitijo in bo tekmoval tudi na naslednjih olimpijskih igrah v Parizu. Čeprav proti koncu kariere zaenkrat še ne pogleduje, pa pravi, da se nekoč rad preizkusil v vlogi mentorja mlajšim tekmovalcem in z njimi delil svoje bogate izkušnje: "Zanimanja za naš šport je kar precej. Tudi mladi so navdušeni, tudi v našem okolju v Ljubljani v Tacnu je kar precej zanimanja."

Kandidata sta bila še:

Glasovnica.

Mateja Gomboc, pisateljica, ki je za socialnopsihološki mladinski roman Balada o drevesu v katerem pretresljivo pripoveduje o ljubezni in smrti, prejela nagrado za izvirno otroško in mladinsko leposlovje desetnica, priznanje Društva slovenskih pisateljev. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Tomaž Prosen, profesor kvantne mehanike in teorije kaosa na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko, ki je prejel prestižno znanstveno nagrado Physik-Preis Dresden. Za znanstveno odličnost na področju fizike kompleksnih sistemov jo podeljuje Tehnična univerza Dresden. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Miha Švalj