Ime tedna je Irfan Beširević, predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov, ki je dolga leta opozarjala na krivice več kot 25 tisoč ljudi, ki jih je Slovenija nezakonito izbrisala iz registra stalnega prebivalstva. Ob 30-letnici izbrisa se je predsednik republike Borut Pahor opravičil izbrisanim v svojem imenu in v imenu države.

Ime tedna je postal Irfan Beširević, predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov

Ime tedna je Irfan Beširević, predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov, ki je dolga leta opozarjala na krivice več kot 25 tisoč ljudi, ki jih je Slovenija nezakonito izbrisala iz registra stalnega prebivalstva. Ob 30-letnici izbrisa se je predsednik republike Borut Pahor opravičil izbrisanim v svojem imenu in v imenu države.

"Še danes politika zavaja, da je bilo okoli izbrisa vse urejeno. Slovenskemu narodu tega ne zamerim, a mi ne bomo odnehali in bomo dokazali, da nismo nič krivi, ter da je za to kriva takratna politika."

Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov se trenutno ukvarja z zakonom, ki bi uredil status izbrisanih oseb, ki še vedno živijo v Sloveniji. Ker je izbris zapisan v zgodovino Slovenije menijo, da je prav, da se vsaj v srednjih šolah o tej temi uči z namenom, da se izbris nikjer po svetu ne bi več zgodil. "Naš cilj je, da izbris pride v srednješolske učbenike." 

"Tudi če ne bi bil izbrisan, bi se boril za človekove pravice. Človeka ne obsojam glede na njegovo poreklo. Zame je človek človek in če se mu godijo krivice, jih bom pomagal popraviti." 

Glasujte tu!

Kandidata sta bila še:
  • Saša Juretič, mlada logopedinja in surdopedagoginja iz  URI Soča. Za svojo magistrsko nalogo je že konec lanskega leta prejela Prešernovo nagrado, pri svojem delu pa se kot  prva pri nas  osredotoča na govorno-jezikovne motnje, ki nastanejo kot posledica odstranitve možganskih tumorjev. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na1919.)
  • Eva Petrič, slovenska umetnica, katere dela so na ogled v prvi umetniški galeriji v vesolju. Med 65 deli, ki so jih izstrelili na Mednarodno vesoljsko postajo, sta tudi njena parfum v kocki, ki diši po lipi, in prstni odtis Zemljanov, preveden v idrijsko čipko. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na1919.)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel