Ime tedna je postal Janez Rebol, otorinolaringolog, ki je v UKC Maribor z ekipo opravil prvo vstavitev osiaimplanta v Sloveniji. To napravo, ki prevaja zvok po kosti so razvili v Avstraliji in omogoča sluh bolnikom, ki so gluhi na eno stran ali imajo težjo obliko naglušnosti. Pacienti še isti dan, ko dobijo vsadek, zapustijo bolnišnico.

Ime tedna je postal Janez Rebol, otorinolaringolog, ki je v UKC Maribor z ekipo opravil prvo vstavitev osiaimplantata v Sloveniji

Ime tedna je postal Janez Rebol, otorinolaringolog, ki je v UKC Maribor z ekipo opravil prvo vstavitev osiaimplantat v Sloveniji. To napravo, ki prevaja zvok po kosti so razvili v Avstraliji in omogoča sluh bolnikom, ki so gluhi na eno stran ali imajo težjo obliko naglušnosti. Pacienti še isti dan, ko dobijo vsadek, zapustijo bolnišnico. Operacija je bila izvedena v splošni anesteziji in traja približno eno uro. Po štirih tednih je zadeva tako daleč, da lahko pacient začne nositi govorni procesor. Tega je potem potrebno nastaviti glede na karakteristike pacientovega sluha.

"To je precej nova stvar. S prvimi takimi operacijami so se srečali lansko leto, mi pa smo veseli, da smo v Sloveniji hitri. Nabor takih pacientov pri nas je med 20 in 25 na leto. Z napravo je mogoče slišati tudi telefon in mikrofon, pacient lahko gre v vodo in plava."

Glasujte tu!

Kandidata sta bila še

Slovenska moška skakalna ekipa, ki je na tokratnih zimskih OI v Pekingu Sloveniji zagotovila srebrno, še sedmo kolajno za Slovenijo. Slovenci (Timi Zajc, Lovro Kos ter Cene in Peter Prevc) so blesteli na ekipni tekmi na veliki skakalnici, na koncu so bili za odtenek boljši Avstrijci. Slovenija je z dvema zlatima, srebrno in bronasto medaljo najuspešnejša država v smučarskih skokih na tokratnih igrah. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919.)

Matevž Dular, vodja ekipe raziskovalcev Fakultete za strojništvo v Ljubljani, kjer so zasnovali napravo, ki ne bo le učinkovito zmanjšala končno količino odpadnega blata v čistilnih napravah ampak hkrati izdelovala tudi trajnostno gorivo. Pionirsko slovensko tehnologijo kot pilotni projekt preizkušajo na štirih čistilnih napravah v Sloveniji in celo v grški prestolnici. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919.)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel