Ime tedna je postala Janja Perme Hajdinjak, medicinska sestra, ki v UKC Ljubljana vodi in koordinira ekipo 200 sodelavk in sodelavcev na intenzivni terapiji, največji in najzahtevnejši zdravstveni negi covidnih bolnikov v državi. S predanim delom in srčnostjo ni le zgled mlajšim generacijam temveč tudi navdih za vse, ki pomoč potrebujejo.

Ime tedna je Janja Perme Hajdinjak, medicinska sestra, ki v UKC Ljubljana vodi in koordinira ekipo 200 sodelavk in sodelavcev na intenzivni terapiji

Ime tedna je postala Janja Perme Hajdinjak, medicinska sestra, ki v UKC Ljubljana vodi in koordinira ekipo 200 sodelavk in sodelavcev na intenzivni terapiji, največji in najzahtevnejši zdravstveni negi covidnih bolnikov v državi. Njeno delo je zelo odgovorno in tudi psihično naporno.

"Dnevno se zbujam s strahom, ali bodo vsi zapisani na urniku prišli v službo. Že tako je malo kadra, če pa kdo zmanjka, je še toliko huje. V medicinskih sestrah vidim ljudi, vsaka ima svojo zgodbo, družino, domače dolžnosti, čeprav se nam trenutno zdi, da živimo samo za svoje delo. Sodelavce spoštujem, kar se mi dnevno tudi vrača."

S predanim delom in srčnostjo Janja Perme Hajdinjak ni le zgled mlajšim generacijam, temveč tudi navdih za vse, ki pomoč potrebujejo.

"Preseneča in žalosti me, da imamo tudi take bolnike, ki v nas vzbujajo občutek, da smo mi krivi, da se je zgodilo, kar se je. Mi nismo krivi, mi smo tukaj, da ljudem pomagamo. To je nekaj, s čimer se mora vsak, ki dela v zdravstvu, na neki način potolažiti. Na trenutke ni enostavno."

Nekateri bolniki na intenzivni negi se tudi ne prebudijo. Na odgovor, kako se vsakodnevno spopada s smrtmi, ki jih je zaradi znanih dejstev več kot običajno, Perme Hajdinjakova odgovarja:

"S smrtjo se v intenzivnih terapijah kot medicinska sestra srečaš že, ko prvič prestopiš prag. Tega je zdaj zaradi velike količine bolnikov več. Nikoli ne sprejmeš in za vsakega bolnika se zavedaš, da je nekomu oče, mož, sin, brat. Težko je gledati predvsem svojce, s katerimi imamo veliko stika. Bolnik spi, svojci pa so tisti, ki so resnično v stiski."

Izberite ime tedna

Rezultati

Kandidatki sta bili še:

Natalija Milovanović, pesnica, ki je za zbirko Samoumevno prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec. V njem ni skoraj ničesar v kar pesnica ne bi mogla podvomiti, jedka, inovativna poetika pa postavi na krhka tla na videz še tako absolutna in nepremakljiva dejstva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Glorija Lorenci, novinarka Večera, ki je za izjemen novinarski opus prejela stanovsko priznanje Društva novinarjev Slovenije, nagrado Čuvaj za življenjski prispevek k razvoju novinarstva. Njen novinarski opus je s svojo izjemnostjo in neverjetnim razponom tem postal sestavni in nepogrešljivi del slovenskega novinarstva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel