Ime tedna je Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, ki je v članku Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo bralcem predstavil drugačen način razmišljanja o matematičnem delovanju. Zanj je prejel prestižno nagrado Levija L. Conanta Ameriškega matematičnega združenja.

Ime tedna je Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, ki je prejel prestižno nagrado Levija L. Conanta Ameriškega matematičnega združenja

Ime tedna je postal Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, ki je v članku Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo bralcem predstavil drugačen način razmišljanja o matematičnem delovanju. Zanj je prejel prestižno nagrado Levija L. Conanta Ameriškega matematičnega združenja.

"Pri konstruktivni matematiki gre za nekoliko drugačen način postavljanja osnovnih pravil sklepanja. Relevantna je, ker ima povezavo z računalništvom, kar omogoča, da lahko vsako konstrukcijo, ki jo izvedemo na ta način, tudi udejanjimo z računalnikom."

Za matematiko ga je navdušil oče in ne šola, čeprav poudarja, da je imel med šolanjem vedno dobre in prizadevne profesorice, ki so gotovo prispevale svoj delež k njegovi matematični vnemi. Oče pa ga je v življenje pospremil še z eno spretnostjo, ki jo danes s pridom uporablja v poklicnem življenju.

"Kot majhen sem poslušal očeta, ki je doma inštruiral razne sestrične ter sinove in hčerke prijateljev. Mislim, da sem od njega pobral veliko znanja o tem, kako učiti matematiko. Predvsem glede potrpežljivosti."

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Kandidatke so bile še:

Alenka Miškec in Mateja Kos, kustosinji in koordinatorici razstave Zlata sled, ki so jo v Narodnem muzeju Slovenije pripravili ob 200-letnici prvega slovenskega muzeja, takrat Deželnega muzeja za Kranjsko. Obletnica je tudi jubilej vseh slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda, razstavi pa se je s predmeti pridružilo še 32 drugih muzejev in galerij. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Emilija Soklič, inovatorka in inženirka filmskega zvoka ter ena od prvih slovenskih profesionalnih filmskih delavk, ki je med drugim sodelovala tudi pri nastanku prvega igranega slovenskega celovečerca Na svoji zemlji. Na Festivalu slovenskega filma so ji podelili Badjurovo nagrado za življenjsko delo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel