Ime tedna je Urh Grošelj, pediater z ljubljanske Pediatrične klinike, ki je v strokovni reviji The Lancet s kolegi objavil prve rezultate globalnega registra družinske hiperholesterolemije. Poudarili so pomembnost zgodnjega odkrivanja dedne presnovne motnje in utrdili pomen slovenskega presejalnega programa v otroštvu.

Ime tedna je Urh Grošelj, pediater z ljubljanske Pediatrične klinike, ki se ukvarja s hiperholesterolemijo, dedno presnovno motnjo

Družinska hiperholesterolemija je najpogostejša življenje ogrožujoča dedna presnovna motnja pri ljudeh. Gre za motnjo v presnovi holesterola, posledica pa so zelo povišane vrednosti holesterola, ki so lahko dolgoročno zelo nevarne in privedejo do različnih zapletov. Štiriindvajsetega septembra praznujemo svetovni dan ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji. Vsako leto poskušajo o pomembnosti zgodnjega odkrivanja ozaveščati tudi ljudi.

Urh Grošelj, pediater z ljubljanske Pediatrične klinike, poudarja prav to: "Bistveno je to, da motnjo prepoznamo. Od tam naprej je nekoliko lažje. In verjamemo v to in tudi znanstveni dokazi obstajajo, da se to motnjo izplača zgodaj odkrivati in tudi ustrezno zdraviti."

V Sloveniji se s to boleznijo spopada približno 6500 ljudi, a le deset odstotkov med njimi je takšnih, ki vedo, da jo imajo. V strokovni reviji The Lancet je Grošelj s kolegi objavil prve rezultate svetovnega registra družinske hiperholesterolemije. V raziskavo je bilo vključenih več kot 40.000 ljudi s to boleznijo iz 56 držav, v članku pa so utrdili pomen slovenskega presejalnega programa v otroštvu.

"Objava v ugledni strokovni reviji The Lancet je veliko priznanje. Pomembna je tudi zato, ker nekako utrjuje spoznanje, da je motnja resna in prepozno diagnosticirana. Možnost, da se prenese na naslednjo generacijo, je 50-odstotna. Vsak bolan otrok ima torej enega od staršev z enako motnjo. Potem so otroci pravzaprav most do tega, da nam uspe diagnozo postaviti tudi enemu od staršev. Slovenija je edina na svetu s tem presejalnim programom, na kar smo izjemno ponosni."

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Kandidata sta bila še:
  • Klemen Pisk, prevajalec, ki je za prevode klasične in moderne litovske literature v slovenščino prejel prestižno prevajalsko nagrado svetega Hieronima, priznanje Ministrstva za kulturo Republike Litve in Društva litovskih književnih prevajalcev. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)
  • Jože Hanc, potapljač in ljubiteljski arheolog, ki je v zalivu Paržine na južni strani otoka Ilovik našel lesene ostanke ladje iz drugega stoletja pred našim štetjem. Dragocena najdba tako predstavlja najstarejšo odkrito rimsko ladjo v Jadranskem morju. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Miha Švalj