Ime tedna je postal Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, gibanja, ki že 60 let spodbuja branje, nagovarja vse generacije in dviguje bralno pismenost. S pomočjo vzgojiteljev in mentorjev v programih vsako leto sodeluje okrog 140 tisoč otrok.

Ime tedna je Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, gibanja, ki že 60 let spodbuja branje

Ime tedna je postal Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, gibanja, ki že 60 let spodbuja branje, nagovarja vse generacije in dviguje bralno pismenost. V tem dolgem obdobju se je predstavilo več sto pesnikov in pisateljev, vsako leto pa ob pomoči vzgojiteljev in mentorjev v programih sodeluje približno 140.000 otrok.

"Štirideset let nam še manjka do stoletnice. To bi radi dočakali brhki in mladi. Pred seboj imamo pomembno nalogo, da spodbujamo listanje, uživanje knjig na vsakršen način."

Prevalje so zibelka Bralne značke, a v tem tednu se bo namesto v živo kar nekaj dogodkov, s katerimi bo društvo zaznamovalo svoj jubilej, zvrstilo po Zooma.

"Odziv je velik, nad pričakovanji. Danes zjutraj se je z našimi avtorji družilo več kot 1300 poslušalcev. Takega avditorija zlepa nima vsak. Vesli nas, ker to poudarja pomen, ki ga ima knjiga v današnjem času. Branje ni samo prenašalec znanja in spodbuda za sanjarijo ali fantazijo, ampak je povezovalni element kulture in slovenske identitete. Ne pozabimo, da je bralna značka zelo razširjena tudi v zamejstvu, na našem koncu v Trstu in Gorici."

Tisti, ki bi se morda želeli udeležiti katerega od dogodkov, lahko seznam najdete na spletni strani Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Kandidata sta bila še:

Vlado Kreslin, glasbenik, ki je za izjemen ustvarjalni opus prejel zlato piščal za življenjsko delo. Edino slovensko strokovno glasbeno nagrado za dosežke v slovenski popularni glasbi podeljuje akademija istoimenskega Kulturno-umetniškega društva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919.)

Ante Šimundža, trener nogometašev Mure, ki so dosegli zgodovinski uspeh. V štirih sezonah je klub popeljal od druge lige do krstnega naslova državnega prvaka. Prekmurci so sedem krogov pred koncem za prvim mestom zaostajali za enajst točk, v soboto pa so si zagotovili naslov po zmagi v Ljudskem vrtu. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919.)

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel