Ime tedna je Jernej Čampelj, igralec in fotograf, ki je sprožil fotoakcijo Mi smo kultura, s katero v središče pozornosti postavlja samozaposlene v kulturi in tako opozarja na pomembnost posameznikov, ki so zaradi pandemije ostali brez prostora za izražanje.

Ime tedna je postal Jernej Čampelj, igralec in fotograf, ki je sprožil fotoakcijo Mi smo kultura, s katero v središče pozornosti postavlja samozaposlene v kulturi

Jernej Čampelj, igralec in fotograf, je fotoakcijo Mi smo kultura sprožil z zapisom na družbenem omrežju. Z njo v središče pozornosti postavlja samozaposlene v kulturi in tako opozarja na pomembnost posameznikov, ki so zaradi pandemije ostali brez prostora za izražanje. Pred akcijo takšnega odziva ni pričakoval.

"Ujel sem že 364 obrazov kulturnih delavcev. V tem tednu jih bo najbrž že 400. Med njimi niso samo samozaposleni, pomembni smo vsi, ki delujemo v kulturi. Zaposleni ali samozaposleni, tukaj ne delam razlik."

Za vsako fotografijo je svoja zgodba. Akcija ima posebno vrednost tudi zanj, saj ima stik z vsemi kulturniki, ki jih fotografira. Ob pogovoru z njimi sliši njihove življenjske zgodbe izpred pandemije in seveda tudi zgodbe o tem, kaj se s kulturniki in kulturo dogaja danes. Verjame, da se lahko kaj spremeni le, če bodo posamezniki z istega področja stopili skupaj.

"Pri tej akciji je podobno kot pri virusu; vsak, ki okuži enega ali dva, povzroči eksponentno rast. Če bi vsak človek premaknil enega ali pa dva, bi tako premaknili tudi tiste, ki odločajo o naši usodi."

Kultura v imenu projekta se ne nanaša samo na igralce, glasbenike in slikarje, ampak tudi na številne druge, ki delujejo na tem področju. Vsi so v zadnjih mesecih na udaru, zlasti samozaposleni v kulturi. "Naj si tudi oni služijo kruh na trgu," je pogosto slišati.

"Če bo tako, bomo res padli na raven, ko bomo ustvarjali samo tisto, kar je ljudem všeč. Kultura s tem izgubi svoj pomen. Ni več ogledalo družbe in ne opozarja na to, kar je v družbi narobe."

Napadi in opazke na kulturnike ga žalostijo, včasih tudi jezijo. Odvisno od dneva.

"Ni lahko, saj se kulturo predstavlja kot nekaj abstraktnega, kot da lahko živi sama od sebe. Kultura je pomembna za slovenstvo, hkrati pa so kulturniki paraziti, ki jih je treba odstraniti."

 

Kandidata sta bila še:
  • Andrej Košak, režiser, ki je za celovečerec Vsi proti vsem osvojil številne mednarodne nagrade, organizatorji enega največjih filmskih festivalov v Indiji –Pune International Film Festival – pa so ga povabili med člane žirije za tekmovalni program v letu 2021. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)
  • Emilija Stojmenova Duh z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, ki so jo kot prvo iz Slovenije izbrali za eno od 31 novih članic in članov Global Young Academy, organizacije, ki daje glas in veljavo mladim znanstvenikom in znanstvenicam z vsega sveta. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel