Ime tedna je Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja, kjer so na mednarodni dan boja proti otroškemu raku pozvali k pripenjanju zlate pentlje, v vseslovenski akciji pa opozorili na nujnost ozaveščanja in učencem predstavili boj njihovih vrstnikov s to redko in kruto boleznijo.

Ime tedna je Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja, v katerem so na mednarodni dan boja proti otroškemu raku pozvali k pripenjanju zlate pentlje

Ime tedna je Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja. Društvo imena ni dobilo po naključju. V tretjem nadstropju pediatrične klinike je namreč onkološki oddelek, kjer se zdravijo otroci z rakom. Na mednarodni dan boja proti otroškemu raku so v društvu pozvali k pripenjanju zlate pentlje, v vseslovenski akciji pa opozorili na nujnost ozaveščanja in učencem predstavili boj njihovih vrstnikov s to redko in kruto boleznijo. Letno za različnimi vrstami raka pri nas zboli približno 70–80 otrok.

Društvo je Urška Kolenc ustanovila po osebni izkušnji, ko je zaradi hude oblike raka možganov izgubila dveletno hčerko. Pravi, da je organizacijo ustanovila, ker si želi, da Ema ne bi bila nikoli pozabljena.

"Iz dneva v dan se težko spoprijemaš s takšno izkušnjo, kot je smrt otroka. S somišljeniki oz. ljudmi, ki so doživeli podobno zgodbo, pa je seveda lažje. Ne more ti namreč vsak reči, da te razume. Tisti, ki je šel čez to, pa ti res lahko."

V društvu Junaki 3. nadstropja si prizadevajo, da bi otrokom in staršem olajšali, kar jim je mogoče olajšati, in spremenili tisto, kar je treba spremeniti. Zavzeli so se za plačevanje bivanja ob otroku, saj so prepričani, da morajo biti zraven otrok v bolnišnci prisotni tudi starši. In to zastonj. Predlog je sicer začel veljati zaradi protikoronskih ukrepov, a prizadevali si bodo, da bo brezplačno bivanje postalo trajno. Po mnenju Kolenčeve pa je treba spremeniti tudi odnos do bolezni.

"O raku je treba začeti govoriti. Rak se pojavlja tudi pri otrocih, tega ne smemo zanemariti. Tudi zaradi tega smo šli v to akcijo ozaveščanja vrtčevskih in osnovnošolskih otrok. Zavedati se morajo, da imajo med sabo tudi bolne vrstnike."

Društvo ima sicer veliko ciljev. Eden od njih je tudi bolje opremiti bolnišnični oddelek, na katerem se ti otroci zdravijo.

"Dobili smo že kar nekaj termometrov, prinesli smo tudi rehabilitacijsko napravo za koleno. Zdaj bomo šli tudi v eno malo večjo akcijo, ko bomo naredili sobo zaupanja. Do zdaj na oddelku ni bilo nekega prostora, kjer bi se lahko zdravniki s starši pogovorili o teh večinoma težkih stvareh."

Kandidata sta bila še

Marko Vrtovec, predsednik Društva psihologov Slovenije, kjer so za izjemen prispevek k boju proti pandemiji covida-19 in njenimi katastrofalnimi posledicami s projektom psihosocialne podpore ljudem vseh starosti med pandemijo, prejeli nagrado Evropskega ekonomsko-socialnega odbora.

Miha Pirnat st., restavrator, ki je za izjemno interpretacijo likovne sporočilnosti ter za preudarno, inovativno, etično in tehnično vrhunsko reševanje likovne dediščine, prejel priznanje Društva restavratorjev Slovenije, nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva, restavratorstva.

Izberite ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel