Ime tedna je Mia Skrbinac, dramska in filmska igralka, ki se je javno izpostavila in spregovorila o tem, da je bila med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo žrtev spolnega nadlegovanja ter tako opozorila na nujnost ničelne tolerance do vsakršnega nasilja v družbi.

Dramska in filmska igralka, ki se je javno izpostavila in spregovorila o tem, da je bila med študijem na AGRFT žrtev spolnega nadlegovanja in tako opozorila na nujnost ničelne tolerance do vsakršnega nasilja v družbi

Ime meseca februarja je Mia Skrbinac, dramska in filmska igralka, ki se je javno izpostavila in spregovorila o tem, da je bila med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo žrtev spolnega nadlegovanja ter tako opozorila na nujnost ničelne tolerance do vsakršnega nasilja v družbi.

Mia Skrbinac se je po tehtnem premisleku odločila, da po odmevnem nastopu za nadaljnje še ni čas, zato smo se spomnili, kako so naši poslušalci utemeljili glas zanjo:

"Definitivno Mia. Zaradi poguma, ki ga je potrebovala, da je lahko nastopila javno. Ker so to resne obtožbe in veliko ljudi se ne zaveda, kako neosnovani so predsodki proti tistim, ki zberejo pogum in spregovorijo o kakršnihkoli zlorabah, ne samo spolnih."

"Dajem moj glas za Mio. Upam, da se bodo tudi druge ženske oglasile in povedale, kaj vse morajo povedati."

Kandidati so bili še:

  • Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško in prejemnik priznanja Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa 2020. V dobrih 32 letih je nuklearko popeljal med deset najbolje ocenjenih jedrskih elektrarn v Evropi.
  • Lars Podkrajšek, dijak 2. letnika Gimnazije Bežigrad, ki je bil od prihoda v srednjo šolo tam fizično prisoten samo slabo leto. Je eden od pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo, v kateri so dijake pozvali k bojkotu pouka na daljavo, pristojne pa k dialogu in čimprejšnjemu odprtju srednjih šol za vse dijake.
  • Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja. Društvo imena ni dobilo po naključju. V tretjem nadstropju pediatrične klinike je namreč onkološki oddelek, kjer se zdravijo otroci z rakom. Na mednarodni dan boja proti otroškemu raku so v društvu pozvali k pripenjanju zlate pentlje, v vseslovenski akciji pa opozorili na nujnost ozaveščanja in učencem predstavili boj njihovih vrstnikov s to redko in kruto boleznijo.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Boris Žgajnar