Ime tedna je Dušan Stefančič, predsednik slovenskega odbora za Mauthausen, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč. Pri Društvu Avstrijska služba v tujini so mu podelili nagrado Austrian Holocaust Memorial Award za zasluge pri ohranjanju spomina na holokavst.

Ime tedna je Dušan Stefančič, ki so mu pri društvu Avstrijska služba v tujini podelili nagrado Austrian Holocaust Memorial Award za zasluge pri ohranjanju spomina na holokavst

Ime tedna je Dušan Stefančič, predsednik slovenskega odbora za Mauthausen, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč. Pri društvu Avstrijska služba v tujini so mu podelili nagrado Austrian Holocaust Memorial Award za zasluge pri ohranjanju spomina na holokavst.

"Človek pri 16 letih ne dojema stvari kot odrasel človek. To, da se bo to lahko končalo s katastrofo, nisem niti pomislil. Zame je to pomenilo strahotno spremembo življenja."

V taboriščih je skupaj preživel leto in pol. Velikokrat mu kdo reče, da ni bil dolgo v taborišču, a pogledano drugače, ko se je vrnil domov, ni bil star niti 18 let.

"Ni nobenega načina, da bi se to, kar se je v taboriščih dogajalo, lahko reproduciralo. To je nemogoče. Vsa atmosfera, ki je bila v taboriščih, je neponovljiva. Ljudje to vzamejo in rečejo, da je bilo grozno, a vtisa te grozote se ne da reproducirati."

Ko priče izginejo, ostanejo samo še zapisi, ki so včasih lahko manipulirani, pravi Dušan Stefančič. 

Kandidata sta bila še:
  • Primož Premzl, založnik in raziskovalec kulturne dediščine, ki je v okviru 36. Slovenskega knjižnega sejma za izjemen in samosvoj založniški opus prejel Schwentnerjevo nagrado, priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)
  • Jožica Grgič, kolumnistka, dolgoletna urednica in novinarka Dela, ki so ji pri Društvu novinarjev Slovenije na medijskem festivalu Naprej/Forward podelili nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel