Ime tedna je Žiga Zaplotnik, meteorolog z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko ter pobudnik projekta RESCCCUE. Skupaj z ekipo je zanj prejel nagrado Evropskega meteorološkega združenja za najboljši projekt informiranja javnosti in odločevalcev o pomenu klimatske krize v letu 2020.

Ime tedna je Žiga Zaplotnik, meteorolog z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko ter pobudnik projekta RESCCCUE

Kriza podnebnih sprememb, s katero se med drugim z akademskimi kolegi po svetu ukvarja Žiga Zaplotnik, je podmnožica širše krize. S tem namenom je nastal tudi projekt RESCCUE, za katerega je skupaj z ekipo prejel nagrado Evropskega meteorološkega združenja za najboljši projekt informiranja javnosti in odločevalcev o pomenu podnebne krize v letu 2020. Njihova raziskovalna radovednost je bila sicer potešena, a menijo, da imajo vseeno dolžnost predstaviti ugotovitve javnosti in odločevalcem. Najbolj jih skrbi dvig temperature na dolgi časovni skali, kar bi povzročilo večkratletne vročinske valove, ki bi ogrožali več kot polovico prihodnjega prebivalstva.

"Ta vlada je mogoče začela z manj všečnimi besedami. Formalnega odziva še ni bilo. Se pa da slutiti podnebno skeptičnost iz raznih govorov in objav na družabnih omrežjih. Upam, da bomo tudi tu naredili korak dalje." 

Veliko okoljske problematike je obravnavane že med šolanjem, njene pomembnosti se zaveda vse več mladih.

"Jezi me, da se velikokrat zanika okoljsko oziroma podnebno znanost, ker seveda ni v interesu nekaterih svetovnih voditeljev."

"Če bi se česa morali naučiti iz epidemije, je to dejstvo streznitve, da smo vsi del narave," dodaja Zaplotnik. 

Kandidata sta bila še:
  • Ana Roš, kuharska mojstrica iz Hiše Franko, ki je pri vplivnem Michelinovem gastronomskem vodniku edina v Sloveniji prejela dve zvezdici. Kobariška restavracija je tako postala ena od 473 restavracij na svetu in prva v regiji, ki se lahko pohvali kar z dvema. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)
  • Miran Hladnik, literarni zgodovinar, ki je za življenjsko delo, izkazano z osnovanjem in že dobri dve desetletji neutrudnim moderiranjem diskusijskega foruma Slovlit, prejel mednarodno Pretnarjevo nagrado oz. častni naslov ambasadorja slovenske književnosti in jezika. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919.)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel