Ime tedna je postala Petra Vladimirov, psihologinja in vzgojiteljica v Vzgojnem zavodu Kranj, ki se je z mladimi varovanci, ki zaradi vzgojne nemoči staršev in različnih zlorab ne morejo živeti doma, prejšnji teden že petič na pot iz Kranja do Pirana odpravila peš. Pot, dolga 171 kilometrov, je za mlade pomembna šola za življenje in tudi terapija, kljub vročini, poškodbam in krvavim žuljem pa jo premagajo skupaj.

Petra Vladimirov se je z mladimi, ki ne morejo živeti doma, prejšnji teden že petič odpravila peš od Kranja do Pirana

Ime tedna je postala Petra Vladimirov, psihologinja in vzgojiteljica v Vzgojnem zavodu Kranj, ki se je z mladimi varovanci že petič peš odpravila na pot od Kranja do Pirana.

"Ko stvari postajajo vse težje, vse bolj postajajo zagreti, borbeni in zavezani temu, da bodo cilj dosegli."

Ideja za pohod se je pred petimi leti porodila ravnatelju vzgojnega zavoda Andreju Gregoraču in v teh letih se je oblikovala močna ekipa, ki spremlja mlade na poti.

"Otrokom smo želeli ponuditi izkušnjo, pri kateri bodo res lahko dosegli velik cilj, nekaj, kar si bodo zapomnili za vse življenje."

"Etape so razdeljene od 30 do 40 kilometrov na dan, kar tudi za enega ultramaratonca ni malo, sploh pa za te otroke je to dnevno res dolga razdalja."

Pot, dolga 171 kilometrov, je za mlade pomembna šola za življenje in tudi terapija, kljub vročini, poškodbam in krvavim žuljem pa jo premagajo skupaj.

"Taka zgodba nas močno poveže, otroci vidijo, da smo tudi mi vzgojitelji v istem zosu kot oni. Morda sem jaz tukaj malo izvzeta, ker mi ta pot ni tako težka, ampak otroci vidijo, da imajo drugi kolegi tudi žulje, da jih noge bolijo, da jim je težko in to je res tak povezovalni trenutek."

Kandidatki za ime tedna sta bili še:

Marjetka Podobnik, vodja skupine raziskovalcev Kemijskega inštituta, Nacionalnega inštituta za biologijo ter češkega inštituta Ceitec, ki so prvi določili strukturo krompirjevega virusa Y, enega najbolj razširjenih rastlinskih virusov na svetu. Odkritje je prvi korak pri pripravi učinkovite obrambe rastlin pred to boleznijo, ki povzroča velikansko gospodarsko škodo na številnih gojenih in divjih rastlinah.

Ema Kugler, režiserka, je s svojim celovečernim filmom Za konec časa gostovala na festivalu neodvisnega filma v New Yorku in prejela nagrado za najboljši eksperimentalni celovečerni film. V glavnih vlogah nastopajo slovenski igralci, ženski glas, ki pripoveduje zgodbo, pa je posodila svetovno znana newyorška pevka in umetnica Lydia Lunch.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel