Ime tedna je postal Andrej Šubic, režiser uprizoritve Visoške kronike z več kot 30 ljubiteljskimi igralci, ki so jo pod pokroviteljstvom kulturnega društva Ivana Tavčarja s Poljan pripravili ob stoletnici izida tega zgodovinskega romana. Prejšnji teden pa so v avtentičnem okolju dvorca Visoko, kjer je delo nastalo, gostili še zasedbo ljubljanske Drame in njihovo uprizoritev Tavčarjevega romana.

Ime tedna je Andrej Šubic, zdravnik ter režiser igre Visoška kronika, pri kateri sam igra vlogo Polikarpa

Andrej Šubic je režiser uprizoritve Visoške kronike, ki jo je skupaj z več kot 30 ljubiteljskimi igralci, med njimi je 10 takih, ki so na odru stali prvič, pod pokroviteljstvom kulturnega društva Ivana Tavčarja s Poljan pripravil ob stoti obletnici izida tega zgodovinskega romana.

"V amaterskih gledališčih se lotevajo v glavnem komedij. Tole je pa težka tema in nismo bili vsi prepričani kako bo to izpadlo na koncu."

"Tisti amaterski igralci, ki so že kdaj igrali, so mi v glavnem odklonili, ker so se ustrašili, vedeli so namreč, koliko je to dela. Tisti, ki pa niso vedeli koliko je dela, so pa stopili zraven."

Najboljši način kako sprostiti človeka je, da govori v narečju, pravi Andrej Šubic. Tudi zato so Tavčarjevo Visoško kroniko najprej prevedli v poljanščino. Prejšnji teden pa so v avtentičnem okolju dvorca Visoko, kjer je delo nastalo, gostili še zasedbo ljubljanske Drame in njihovo uprizoritev Tavčarjevega romana.

"Oni niso govorili v dialektu, govorili so Tavčarjev jezik. Z dialektom so težave, Cvetja v jeseni niso upali posneti v poljanskem narečju, in to je ta ranica, ki se v Poljanah nikoli ni zacelila."

Kandidati za ime tedna so bili še:

Bogdan Benigar in Edin Zubčević, umetniški vodji ljubljanskega džezovskega festivala, najstarejšega nepretrgano delujočega evropskega festivala džeza, ki je letos praznoval 60-letnico delovanja. Enega najprodornejših evropskih festivalov je lani evropska džezovska konferenca nagradila za drzen in inovativen program.

Radoslav Marčan, direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra, ki te dni praznuje 110-letnico obstoja. Iz avstro-ogrskega obmorskega okrevališča se je bolnišnica razvila v uspešen in sodoben ortopedski učni referenčni center, cenjen tudi zunaj meja Slovenije, kjer brez poslovne izgube dosegajo vrhunske strokovne dosežke.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Boris Žgajnar