Ime tedna je postal Matic Pavlič, doktor jezikoslovja, ki skupaj z drugimi strokovnjaki in gluhimi razvija inovativno video slovnico, ki je namenjena uporabnikom znakovnega jezika. Pri-ročna video slovnica, ki nastaja pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, bo prosto dosegljiva tudi na spletu.

Ime tedna je Matic Pavlič, doktor jezikoslovja, ki razvija inovativno videoslovnico, namenjeno uporabnikom znakovnega jezika

Ime tedna je postal Matic Pavlič, doktor jezikoslovja, ki skupaj z drugimi strokovnjaki in gluhimi razvija inovativno videoslovnico, ki je namenjena uporabnikom znakovnega jezika. Priročna videoslovnica, ki nastaja pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, bo prosto dosegljiva tudi na spletu. "Naša slovnica bo najprej pokrivala le glavne pojave. Ni končana, gre za stvar, ki se v resnici šele začenja. "

"Za gluhe je slovar zelo pomemben, saj jim daje samozavest in znanje, da bodo lahko ohranjali svoj jezik."

Slovenski znakovni jezik je, kar zadeva besedišče, zelo podhranjen, pravi Pavlič. "Nove besede so zaželene, a morajo priti iz jedra skupnosti."

"Znakovni jezik je tudi naša kulturna dediščina. A gluhi se morajo za svoje pravice še vedno boriti."

Kandidata sta bila tudi:

Matej Markovič iz KUD Pozitiv in vodja skupine, ki je zasnovala impresivno stensko poslikavo na Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani, s katero so se poklonili 100. obletnici smrti našega največjega dramatika. Poslikava je nastala na mednarodni delavnici, na kateri je ustvarjalo 60 mladih iz Slovenije, BiH in Srbije.

Zvonka Kostrevc, ravnateljica Osnovne šole Mokronog, Kulturne šole leta 2018. V široko paleto kulturno-umetniških dejavnosti so vključeni prav vsi učenci. Zadnja leta težijo k tematskemu povezovanju različnih kulturnih dejavnosti ter medgeneracijskemu udejstvovanju učencev in njihovih staršev, starih staršev in učiteljev.

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Boris Žgajnar