Ime tedna je po vašem izboru ostal Primož Velikonja, pobudnik in vodja akcije, v kateri ekipa reševalcev kočevskega zdravstvenega doma že več kot desetletje dvakrat mesečno brezplačno izobražuje gasilce, policiste in druge, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca.

Pobudnik in vodja akcije, v kateri reševalci izobražujejo gasilce, policiste in druge, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca

Ime meseca marca je po vašem izboru postal Primož Velikonja, pobudnik in vodja akcije, v kateri ekipa reševalcev kočevskega zdravstvenega doma že več kot desetletje dvakrat mesečno brezplačno izobražuje gasilce, policiste in druge, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca. “Kočevsko področje je tako prostrano, da je zelo pomembno, da znajo tisti, ki so v bližini, pravilno odreagirati.

“Največja motivacija zame je, da mi tečajniki pozneje povedo, da so znali pravilno reagirati in so nekomu pomagali.”

Že pri petih letih je želel postati reševalec. “To je moje življenje. Vedno me je navduševal zvok sirene, želel sem vedeti, kaj se dogaja.”

“Včasih vidiš preveč, ampak nikoli nisem podvomil. Največ izkušenj mi je dalo reševanje na motorju, tam moraš dati vse od sebe.”

Primož Velikonja pravi, da v položaju, ko je treba nekomu pomagati, ne smemo preveč razmišljati o tehnični izvedbi oživljanja. “Napak pri oživljanju ni, napaka je le to, da gremo stran.

KANDIDATI SO BILI ŠE:

Mojca Dolinar z Agencije RS za okolje ter nosilka projekta Podnebna spremenljivost Slovenije. Študija analizira in opozarja na vse pogostejše ekstremne vremenske pojave. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na številko 1919.)

Gordan Petronijevič, Slovenjegradčan, ki je, potem ko je slišal vpitje in v deroči reki uzrl otroške roke, brez pomisleka zabredel v ledeno mrzlo vodo in iz nje rešil 9-letnega dečka. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na številko 1919.)

Robert Kranjec, smučarski skakalec, ki se je v Planici po poškodbi vrnil v velikem slogu: z ekipo je osvojil tretje mesto in postal je prvi človek v zgodovini, ki je zbral več kot 200 poletov čez dvesto metrov. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL4 na številko 1919.)

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202