Največ glasov poslušalcev je prejel Dragan Mihailović iz odseka za kompleksne snovi Inštituta Jožefa Stefana, kjer so prvi na svetu razvili novo vrsto spominskega elementa. Ta dosega rekordne hitrosti pomnjenja in se ne pregreva. S tem so odpravili dve največji omejitvi superračunalnikov.

Največ glasov poslušalcev je prejel Dragan Mihailović, vodja Odseka za kompleksne snovi Inštituta Jožef Stefan, kjer so prvi na svetu razvili novo vrsto spominskega elementa. Ta dosega rekordne hitrosti pomnjenja in se ne pregreva. S tem so odpravili dve največji omejitvi superračunalnikov.

Pravi, da "Slovenija vztrajno dol tišči svojo znanost in tehnologijo, vedno manj je posluha v politiki. Prav na tem področju so nam odrekli podporo, ministrstvo, kljub prošnji. V takšnih okoliščinah je delo, ki smo ga objavili, financirano z evropskimi sredstvi, teh pa čez dve leti ne bo več. In kaj bo potem?"

Kandidati so bili tudi:

Vanda Mušič, nečakinja slikarja Zorana Mušiča, ki je Narodni galeriji delno podarila, delno pa posodila več kot 100 del ključnih del svojega strica. V prenovljenih prostorih galerije je zdaj na ogled edina pregledna stalna razstava del, ki zajemajo skorajda celotno Mušičevo ustvarjalno obdobje.

Bara Kolenc in Atej Tutta, umetnika, ki sta se kot prva Slovenca z gledališkim projektom Metamorfoze 3°: Retorika umetnikov ne samo uvrstila v glavni program najpomembnejšega nemškega gledališkega festivala in enega najprestižnejših na svetu, Theatertreffen, ampak dobila tudi glavno nagrado.

Tadej Košmrlj