Ime tedna sta postali Lilijana Remec in Ana Jug, medicinska sestra in odvetnica, najbolj zaslužni, da je v Novi Gorici minuli vikend odprla svoja vrata Pro bono ambulanta. Ob pomoči občine Nova Gorica in številnih donatorjev jima je uspelo speljati obsežen projekt, katerega glavni cilj je zagotoviti osnovno zdravstveno oskrbo ljudem, ki nimajo osnovnega ali dodatnega zavarovanja.

Ime tedna sta postali Lilijana Remec in Ana Jug, medicinska sestra in odvetnica, najbolj zaslužni, da je v Novi Gorici minuli vikend odprla svoja vrata Pro bono ambulanta. Ob pomoči občine Nova Gorica in številnih donatorjev jima je uspelo speljati obsežen projekt, katerega glavni cilj je zagotoviti osnovno zdravstveno oskrbo ljudem, ki nimajo osnovnega ali dodatnega zavarovanja.

Opredelili sta predvsem štiri ciljne skupine ljudi, ki jim bo ambulanta namenjena, a so pogosto spregledane: "Pomagati želimo prekarnim delavcem, malim podjetnikom v stiski, upokojencem in tistim propadlim pravnim subjektom, ki so se znašli v pravnih sivinah in nimajo več dostopa do javnega zdravstva."

Lilijana Remec: "Pomagali so donatorji, odvisni smo od dobrote. Še so ljudje, pripravljeni pomagati tistim, ki jih je družba izpljunila."

Projekt je tekel približno leto dni, v tem času so dobili precej podpore tudi v lokalni skupnosti.

Ana Jug: "Sociala prehiteva oblast po levi. V Sloveniji je nastala mreža Pro bono ambulant, brez da bi kakšen zakon to opredeljeval."

Kandidata sta bila tudi:

Tomaž Humar, mladi kolesar, ki se je vpisal v knjigo rekordov kot najmlajši zemljan, ki je prekolesaril svet. V 209 dneh je 19-letnik v povprečju prekolesaril 140 kilometrov po 25 državah in skupaj prevozil skoraj 29 tisoč kilometrov.

Zdravka Zalar, direktorica slovenskega podjetja SmartIS, ki je za Univerzo na Reki izdelalo največji hrvaški superračunalnik Bura, vreden skoraj 5 milijonov evrov. Poleg inovativne pomnilniške rešitve superračunalnik odlikuje tudi varčno hlajenje, uporabljali pa ga bodo za znanstvene raziskave v biomedicini in biotehnologiji.

____________

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Nejc Jemec