Ime tedna je postal Matic Zorman, letošnji prejemnik prestižne mednarodne fotografske nagrade World Press Photo. Fotografskega oskarja mu je, kot prvemu Slovencu po letu 1976, v kategoriji »Ljudje« prinesla fotografija begunske deklice, posneta lani v srbskem begunskem nastanitvenem centru Preševo.

Ime tedna je postal Matic Zorman, letošnji prejemnik prestižne mednarodne fotografske nagrade World Press Photo. Fotografskega oskarja mu je, kot prvemu Slovencu po letu 1976, v kategoriji "Ljudje" prinesla fotografija begunske deklice, posneta lani v srbskem begunskem nastanitvenem centru Preševo.

Nagrada je selekcija fotografij z vseh največjih svetovnih dogodkov, lani je recimo zmagala povsem drugačna tematika. "Pri nagradi gre predvsem za to, kakšen vtis je fotografija pustila na družbi."

"Tudi center v Preševu, kjer je nastala zmagovalna fotografija, je eno izmed svetovnih kriznih žarišč. Pelerina na mali begunski deklici je simbol dušenja. V njenih očeh lahko vidimo ujetost."

#PhotoOfTheDay: 'Waiting to Register' by @MaticZorman https://t.co/t9lS4WNvPk #Refugees #Serbia #RefugeeCrisis pic.twitter.com/aOfMHBF92a

— World Press Photo (@WorldPressPhoto) February 21, 2016

Fotografske poti v Gazo med letoma 2010 in 2014 so bile zanj nekaj posebnega. "Ogromno sem se naučil kot fotograf, name so zelo vplivale."

"Fotografi na terenu iščemo pravo ravnotežje med nagovorom in estetsko dimenzijo slike."

Tudi sam se precejkrat vpraša, od česa mu uspeva živeti. "Fotografija je vse manj cenjena. Denar, ki ga zaslužim, pa zapravim za nadaljnje delo."

Kandidata sta bila tudi:

Rudi Zavrl, nekdanji nogometaš in nogometni funkcionar. V njegovem predsedniškem mandatu je slovenska nogometna reprezentanca leta 2000 sploh prvič zaigrala na velikem tekmovanju. Za življenjsko delo v športu je letos prejel Bloudkovo nagrado.

Stane Baloh, glavni trener slovenske ženske skakalne reprezentance, ki se je pod njegovim vodstvom utrdila kot ženska skakalna velesila. Poleg dveh zlatih kolajn na olimpijskih igrah mladih pretekli teden izstopajo tudi izvrstni rezultati deklet v svetovnem pokalu, med njimi sta tudi dve zmagi.

__________

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.

Tadej Košmrlj