Ime tedna je postal Robert Dominko, raziskovalec z Laboratorija za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu. V sodelovanju s francoskimi strokovnjaki so v reviji Science objavili članek, ki spreminja znane koncepte baterijskih sistemov in predstavlja pomemben korak za prehod v družbo, neodvisno od fosilnih goriv.

Ime tedna je postal Robert Dominko, raziskovalec z Laboratorija za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu. V sodelovanju s francoskimi strokovnjaki so v reviji Science objavili članek, ki spreminja znane koncepte baterijskih sistemov in predstavlja pomemben korak za prehod v družbo, neodvisno od fosilnih goriv.

"Naše odkritje pomeni, da imajo enako velike baterije zdaj lahko 30-50 % večji doseg."

Zaradi fosilnih goriv trpi ozračje, zato so napori za boljše baterije naložba v prihodnost, je prepričan.

"Smog ni več le problem Pekinga, težave imajo evropska mesta in tudi Ljubljanska kotlina. Fosilna goriva nas dušijo."

Kandidata sta bila še:

Boštjan Lederer, mišični distrofik, ki se je odločil, da bo osvojil najvišjo točko afriške celine. Vzpon na 5.895 metrov visok Kilimandžaro se je zaradi slabega vremena sicer predčasno končal, a je na invalidskem vozičku kljub temu premagal nekaj več kot 3.720 metrov nadmorske višine. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na številko 1919.) 

Andrej Kosič, goriški slikar, kulturnik in trgovec, ki je pripravil več kot 100 samostojnih in 150 skupinskih razstav, ves čas pa je tudi močno vključen v goriško javno življenje. Za predanost slovenstvu je prejel letošnjo nagrado Dušana Černeta za zamejsko osebnost. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na številko 1919.)

_______________

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 evro za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Nejc Jemec