Znanstvenik dr. Dragan Mihailović in raziskovalci Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan so odkrili izboljšave, ki bi lahko povečale zmogljivosti računalnikov, da bi lahko delovali celo tisočkrat hitreje. Svoja dognanja in svetovni hitrostni rekord optičnega spominskega elementa so objavili tudi v reviji Science Advances.

Odmevna slovenska objava v znanstveni reviji Science Advances, ki bi lahko spremenila razvoj računalnikov

Ime tedna je postal dr. Dragan Mihailović, znanstvenik in raziskovalec Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan. Njegova ekipa je odkrila izboljšave, ki bi lahko povečale zmogljivosti računalnikov, da bi lahko delovali celo tisočkrat hitreje. Svoja dognanja in svetovni hitrostni rekord optičnega spominskega elementa so objavili tudi v priznani znanstveni reviji Science Advances.

"Računalniška programska oprema bo zagotovo še močno napredovala, a brez večjih hitrosti in večjega spomina ne bo šlo."

Profesor Mihailović, ki je doktoriral na prestižni Oxfordski univerzi, veliko zaslug za odkritje pripisuje tudi svojim študentom, "... ki so garali dan in noč".

Objava ima v mednarodni strokovni javnosti velik odmev: "Največje priznanje je, da so se s problemom začeli ukvarjati po vsem svetu. Če bi kaj takšnega objavili na primer raziskovalci z ameriškega Stanforda, bi bilo zanimanje industrije zagotovo večje."

"Upam, da nas ameriška tajna služba NSA ne bo kontaktirala."

Priporočamo: Svetovni rekord z Instituta Jožef Stefan

Kandidata sta bila še:

Sani Bečirović, eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev, je po 20 letih igranja sklenil svojo bogato športno kariero. Zdaj se seli v trenerske vode in bo pri slovitem Panathinaikosu, s katerim je osvojil tudi naslov evropskega prvaka, pomočnik trenerja.

Alojz Potočnik, avtoličar, ki se je s svojo ekipo za Park vojaške zgodovine v Pivki lotil dolgotrajne in zahtevne obnove več kot 80 vojaških vozil in eksponatov. Podmornica JLA, helikopter Gazela, letala, med drugimi tudi znameniti MIG-21, tanki in drugi eksponati bodo kmalu predstavljeni na razstavi na temo osamosvojitvene vojne iz leta '91.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Tadej Košmrlj