Ime tedna so Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, štiri mame, ki se ob rojstvu svojega otroka, drugačnega od vrstnikov, niso predale malodušju, pač pa se odločno borijo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami. Vsem štirim je predsednik republike podelil jabolko navdiha.

Ime tedna so Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, štiri mame, ki se ob rojstvu svojega otroka, drugačnega od vrstnikov, niso predale malodušju, pač pa se odločno borijo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami. Vsem štirim je predsednik republike podelil jabolko navdiha.

Nagrada jim pomeni predvsem referenco, ki jim bom morda v prihodnje pomagala pri trkanju na vrata odločevalcev. Skrb za družine otrok s posebnimi potrebami sistemsko namreč ni dobro urejena.

Spomenka Valušnik: "Sistem nam nudi osnovno zdravstveno oskrbo otrok, vendar je to premalo. Družine je treba obravnavati celostno."

Skrb je največkrat osredotočena na otroke s posebnimi potrebami, medtem ko so starši skriti v ozadju in se sami spopadajo s težavami in šokom ob rojstvu.

Petra Greiner: "Prevečkrat pozabljamo na psihično stanje staršev otrok s posebnimi potrebami. Starši nismo ubogi in pomilovanja vredni."

Dobitnice nagrade Jabolko navdiha so zelo aktivne. Informacije o njihovih projektih lahko najdete tukaj: Drugi dom, Zavod 13, Društvo Vesele nogice, Center Planet 47.

Kandidata sta bila tudi:

Balbina Battelino Baranovič, prva slovenska diplomirana režiserka, ki od daljnih 50-ih let preteklega stoletja neutrudno išče nove gledališke poti. Na 45. Tednih slovenske drame so ji za izjemen opus in uveljavljanje eksperimentalnega gledališča pri nas podelili Veliki bršljanov venec za življenjsko delo.

Nejc Pačnik, novi svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko. Deveto svetovno prvenstvo, priznava ga tudi UNESCO, na katerem je sodelovalo 40 najboljših harmonikarjev iz petih držav, so prvič organizirali v Sloveniji in prvič je svetovni prvak postal Slovenec.

___________________

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah.

Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202