''To je v notranjosti človeka, da ob vsakem klicu na pomoč spusti vse iz rok in odhiti, da v čim krajšem času pomaga tistemu, ki je pomoči potreben,'' je dejal Janez Brojan, ki se že 49 let odziva na klice v sili. Njegovo delo je bilo nagrajeno z nagrado civilne zaščite za življenjsko delo za posebne zasluge in izjemne dosežke pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, poslušalci Vala 202 pa ste ga izglasovali za prvo Ime tedna v marcu!

Janez Brojan ima alpinizem očitno v krvi, saj je bil njegov oče pred vojno alpinist in gorski reševalec ter eden od ustanoviteljev gorske reševalne postaje v Mojstrani. Sam se je Gorski reševalni službi Mojstrana pridružil pri šestnajstih.

Vse od takrat do danes  gre še vedno vsako zimo na veliko turnih smuk in prepleza vsaj dve steni: ''Moj tempo življenja je bil ves čas v naravi, hribih, zato upam, da bom lahko opravljal to humano delo, dokler mi bo služilo zdravje,'' je pojasnil v pogovoru z Borisom Žgajnarjem.

Čeprav ima za seboj več kot 700 reševalnih akcij (nekatere so trajale tudi več dni) mu je ena še posebej ostala v spominu: ''Pri enem od reševanj sem bil vodja reševalne akcije. Takrat je plaz zasul enega mojih najboljših prijateljev Martina Čufarja, ko smo pod Triglavom reševali poškodovanega Madžara.''

Gorsko reševanje je timsko delo, trdi Janez Brojan, saj ''en človek v reševalni akciji pomeni zelo veliko, po drugi strani pa zelo malo. Ekipa mora biti homogena. Po vsaki akciji si vzamemo čas in analiziramo reševanje, saj niti dve reševanji, pa četudi sta se dogajali hkrati in na istem kraju, nikoli nista enaki.''

Preostala kandidata sta bila:

Uroš Velepec, glavni trener slovenske biatlonske reprezentance, pod čigar vodstvom je mešana biatlonska štafeta na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila srebrno medaljo.

Marin Medak, vodja britansko-slovenske odprave TransAtlantik in prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean, potem ko je še s tremi člani odprave, po mesecu in pol veslanja, uspešno dosegel cilj na Barbadosu.