"Vsak šesti par v Sloveniji  je neploden, a neplodnost je še vedno tabu tema in velik problem današnjega časa," pravi Katja Gaspari Leben, ki je postala novo Ime tedna na Valu202.

Z nacionalno kampanjo Bom kdaj mama/Bom kdaj oče? želi širšo javnost osvestiti s problematiko neplodnosti v Sloveniji in pomagati parom, ki ne morejo imeti otrok.

Katja Gaspari Leben dodaja, da o neplodnosti še vedno neradi govorimo, ker se morda tudi sami počutimo, da smo drugačni, umaknemo se v kot in ne poslušamo nasvetov parov, ki otroke imajo.

Neplodnost je bolezen, ki jo pari delijo v najožjem in najbolj intimnem krogu. "S partnerjem sva o svoji težavi govorila naglas. Ugotovila sva, da je podobnih parov ogromno in zato se zdaj skupaj pogovarjamo in nama je bistveno lažje", še pove sogovornica v pogovoru z Danilo Hradil Kuplen. "Poznam ogromno parov, ki so se  zaradi tovrstnih težav in stisk tudi razšli, a če težavo najprej zaupaš samemu sebi, jo deliš s podobnimi pari, je veliko laže."

Število parov, ki ne morejo imeti otrok narašča

Na tem področju ni bilo praktično narejenega nič. Po desetih letih smo pravzaprav sami spodbudili akcijo in že beležimo uspehe. "Zaradi pomanjkanja darovanja se veliko parov odloči tudi za odhod v tujino. Postopek tam ni brezplačen in dvomim, da si marsikateri Slovenec to lahko privošči," še dodaja Gaspari Lebenova.

Ostali kandidati za Ime tedna:

Joži Vovk, direktorica Javnega zavoda Bogenšperk, ki je poskrbela, da je knjiga Popolna topografija stare in sodobne nadvojvodine Koroške iz leta 1688, že tretje originalno Valvasorjevo delo, ki ga hranijo na gradu.

Ajda Kalan in Nadja Jarc, ki sta za življenjsko delo in izredne dosežke v napovedovalskem poklicu prejeli Kristalni mikrofon, nagrado Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev.

Toni Kancilija, oblikovalec sestavljivega pohištva Istra, ki je na letošnjem pohištvenem sejmu prejel nagrado za najboljšo sistemsko rešitev v kateri so združene funkcionalnost, tehnološka in likovna kakovost.

Nina Štros, vodja Greenpeaca v Sloveniji, kjer so z javno manifestacijo pozvali politične stranke, ki kandidirajo na letošnjih volitvah, k podpori razvojnemu preboju Slovenije s pomočjo trajnostne energetike.

Boris Žgajnar