Nekoč oglaševalka, danes pa lastnica podjetja, ki se ukvarja s prodajo kozmetike.

Na Nizozemskem pa je to normalno in po mnenju Karmen Novak ni v neskladju s težnjami po enakopravnosti spolov

Nekoč oglaševalka, danes pa lastnica podjetja, ki se ukvarja s prodajo kozmetike, je svoj “biznis” ustvarila, “ker je morala nekaj početi”. Poklic je morala zamenjati zaradi jezikovnih ovir – nizozemsko namreč ne govori prav dobro. Karmen Novak na Nizozemskem živi že štiri leta. Od tega je v prestolnici šele od konca poletja, prej pa je živela v manjšem mestu Apeldoorn sredi Nizozemske, kamor jo je pripeljala ljubezen.

“Prvo leto sem občutila to, da sem priseljenka. Mi je tudi kdo dal vedeti, kako sem lahko vesela, da sem prišla v “boljšo”, bolj bogato državo.”

Ugotovila je tudi, da je življenje izven večjih mest bolj rutinsko in opazila tradicionalne družbene odnose med spoloma, ki jih v sicer zelo egalitarni državi ne bi pričakovali:

“Če greš na primer k starejšim na rojstni dan, se vedno postavi stole v krogu, za točno toliko ljudi, kot jih pride. In na eno polovico se usedejo moški, na drugo pa ženske. In to ne da bi nas kdo posedel, takšna je pač navada.”

“Ženske po navadi skoraj ne pijejo (alkohola). Ne vem, morda ker mislijo, da se ne spodobi. Se mi je zdelo, da tudi če bi prosila za kozarec vina, bi izgledalo čudno.”

Mitja Peček