Celjanka, učiteljica nemščine se je 100 let potem, ko se je na pot okrog sveta odpravila njena someščanka in ena največjih svetovnih popotnic Alma Karlin, odpravila po njenih stopinjah.

Celjanka in učiteljica nemščine se je 100 let po tem, ko se je na pot okrog sveta odpravila njena someščanka in ena največjih svetovnih popotnic Alma Karlin, odpravila po njenih stopinjah

S partnerjem Johannesom je Zala Bojović lani odletela v Peru, od tam pa prek toliko držav, da jih težko našteje, do Avstralije, kjer sta ta hip nastanjena. Denar za potovanje zbirata sproti s priložnostnimi deli; doslej sta vrtnarila v rastlinjakih, prodajala kruh in pecivo v pekarni, kmetovala na velikih kravjih in ovčjih farmah ter se med drugim preizkusila v striženju ovc.

Pred našim mikrofonom pa se je preizkusila tudi v izgovarjavi najdaljše maorske besede Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenaukitanatahu. Ta beseda je maorsko ime hriba, ki leži na jugu regije Hawke’s Bay na Novi Zelandiji. Pomeni “kraj, kjer je Tamatea, moški z visokimi koleni, ki se spušča in pleza po gorah in golta gore in ki je tudi znan kot zemljojedec, igral flavto za svojo ljubljeno”.

Zali in njenemu fantu lahko na potovanjih sledite tudi na spletnem portalu MMC.

Mitja Peček