Filozofinja, teologinja in veterinarska tehnica se po šestih letih življenja v Carigradu z možem domačinom loteva novega življenjskega izziva.

Filozofinja, teologinja in veterinarska tehnica Clara Mevželj Özay že šest let živi v Carigradu, kjer je življenje bolj intenzivno in nepredvidljivo

Z možem domačinom se loteva novega življenjskega izziva: začela sta se ukvarjati z izvažanjem tekstila iz Turčije v Slovenijo. Mož bo skrbel za komunikacijo in barantanje s poslovnimi partnerji, čemur Clara pravi “moški” del dejavnosti, pri čemer “ni prostora za hec”, sama pa se bo posvetila birokraciji, povezani s pogoji uvoza blaga v Slovenijo. Z diplomirano teologinjo smo med drugim govorili o njenem dojemanju razlik med spoloma v turški kulturi in nasploh o ženskah v islamu.

“V Evropi je dosti prepričanja, da so vse muslimanke podrejene, nespoštovane, da nimajo besede pri hiši, vendar bolj kot vera na to vpliva kultura. Nekje na vzhodu Turčije v manjši vasici so ženske še vedno neprivilegirane. Če pa gledam svoja poznanstva v Carigradu, recimo bratrance in sestrične iz moževe družine, tisti, ki so verni, možje zelo spoštujejo žene.”

Turčija ni Savdska Arabija, v večjih mestih se več kot polovica Turkinj oblači tako, kot se oblačimo pri nas. Ne vidiš pa tako pogosto vročih hlačk in globokih dekoltejev.

Za Slovence, ki redno potujejo v Turčijo in države arabskega sveta, pa ima naša gostja še kup poznavalskih nasvetov o tem, kako se vesti na bazarjih oz. tržnicah, da bi pri svojih nakupil dosegli kar najugodnejšo ceno.

 “Odkar bolj tekoče govorim turško, mi dajo pravično ceno, včasih celo boljšo kot mojemu možu, čeprav noče priznati. Jezik gotovo pomaga.”

Mitja Peček