Gostja prve epizode nove sezone je Jasmina Gregor, ki je več let delala na luksuznih križarkah. O dragocenih izkušnjah življenja na ladji, bivanju v majhni sobici (praviloma brez oken), ter o skupni točki križarjenja in resničnostnega šova.

Kozmetičarka Jasmina Gregor je več let delala na luksuznih in manj luksuznih križarkah

Kot pravi, je v tem času nabrala ogromno izkušenj, tako pa postala bolj odprta, samostojna in samozavestna. Vendar je v skoraj pol desetletja na morju tudi veliko zamudila in izgubila stike z družino, zato se je pred kratkim vrnila na rodno Koroško.

Na ladji lahko delavka v t. i. wellness centru zasluži tudi po več tisoč evrov mesečno, vendar je delo zelo specifično in zahtevno. Približno četrtina ljudi, ki se odloči zanj, obupa še pred iztekom pogodbe. Če jih ne odvrne že delovni čas, tj. vsaj dvakratnik za nas običajnega 8-urnega delovnika, se namreč težko navadijo na več mesecev življenja v drobceni sobici (praviloma kar brez oken), v kateri niso sami – torej brez zasebnosti – pa brez elektrike, tekoče vode, z močno omejenim dostopom do interneta, mobilnih storitev itn.

“Če nisi za ladjo, je bolje, da kar greš.”

Je pa naša sogovornica, ki zatrjuje, da so križarjenja v nekaterih pogledih zelo podobna sodelovanju v resničnostnem šovu z več sto ali več tisoč udeleženci, pri svojem delu doživela marsikaj nepozabnega. Še posebej ji bosta v spominu ostala “golo križarjenje” z naturisti/nudisti in čartersko križarjenje z (v 1980-ih) zelo priljubljeno ameriško glasbeno zasedbo New kids on the block, ki je zaradi vreščečih oboževalk (nekoč najstnic, danes pa menda nič manj norih fanic v zrelih srednjih letih), pa množice posterjev, s katerimi so prelepile stene, po Jasmininih besedah precej spominjalo na življenje v kakem dijaškem domu.

Mitja Peček