Pred osemnajstimi leti je Nejc Rudel sodeloval na zborovskem tekmovanju v mestu Tolosa v baskovskem delu Španije. Dve leti zatem se je preselil k svoji izbranki, ki jo je spoznal med pevskim gostovanjem. Pravi, da so Baski zelo delavni in povezani. “Veliko industrije je tu, so pridni, so eni tistih, ki so se povezovali v kooperative, iz česar so zrasla podjetja, ki so gonilo napredka.”

Med zborovskim tekmovanjem je Nejc Rudel spoznal dekle in se dve leti pozneje preselil v mesto Tolosa

Pred osemnajstimi leti je Nejc Rudel sodeloval na zborovskem tekmovanju v mestu Tolosa v baskovskem delu Španije. Dve leti zatem se je preselil k svoji izbranki. Pravi, da so Baski zelo delovni, povezani in da držijo skupaj. “Veliko industrije je tu, so pridni, so eni tistih, ki so se povezovali v kooperative, iz česar so zrasla podjetja, ki so gonilo napredka.”

Baskovski jezik je zelo zapleten, pojasnjuje, manj baskovsko govorečih je v večjih mestih, “če greš na vas, pa je baskovščina prej na seznamu kot španščina”. Ko pridejo Baski v Slovenijo, so nad državo tako navdušeni, da ga vprašajo, ali se je izgubil, da je odšel iz Slovenije in prišel v Baskijo.

Miha Šalehar