Doktorica kemije Mirjana Küzma je po končanem doktoratu sprejela prvo ponudbo za delo. Odgovorili so ji iz Singapurja, kjer je kasneje našla tudi moža in se ustalila. Dvakrat na leto se na krajši oddih vrne v domovino.

“Življenje v Sloveniji je kakovostno. No, ljudje bi se lahko imeli bolj radi, pa malo manj ogovarjali eden drugega, pa politiki bi lahko začeli malo resneje delati. V širši sliki pa se v Sloveniji ne rabi nič spremeniti, ker je res najlepša dežela. Življenje, ki ga ponuja, pa je daleč najbolj kakovostno v primerjavi z drugimi evropskimi državami in drugimi velemesti.”

Pravi, da je računica preprosta. V tujini si preprosto tam, kjer se ti izplača. “Če se ti ne izplača, je brez zveze da v tujini garaš, je v Sloveniji trikrat lepše.”

Po sedmih letih življenja v Singapurju doktorica kemije Mirjana Küzma zdaj dela v Hongkongu; v tujino odšla zaradi radovednosti

Doktorica kemije Mirjana Küzma je po končanem doktoratu sprejela prvo ponudbo za delo. Odgovorili so ji iz Singapurja, kjer je pozneje našla tudi moža in se ustalila. Dvakrat na leto se na krajši oddih vrne v domovino.

“Življenje v Sloveniji je kakovostno. No, ljudje bi se lahko imeli bolj radi, pa malo manj ogovarjali drug drugega, politiki bi pa lahko začeli malo resneje delati. V širši sliki pa v Sloveniji ni treba nič spremeniti, ker je res najlepša dežela. Življenje, ki ga ponuja, pa je daleč najbolj kakovostno v primerjavi z drugimi evropskimi državami in drugimi velemesti.”

Pravi, da je računica preprosta. V tujini si preprosto tam, kjer se ti izplača. “Če se ti ne izplača, je brezveze, da v tujini garaš, je v Sloveniji trikrat lepše.”

Zdaj v Hongkongu dela za podjetje, ki analizira materiale po različnih nesrečah. Ko denimo zgori stavba ali se poškoduje kemijski tovor, naredijo analize, zakaj je material propadel, se zlomil. Iščejo torej vzroke nesreč, delajo pa po večini za zavarovalnice.

O življenjskem slogu in količini prostega časa pojasnjuje, da je veliko odvisno od delodajalcev. “Moj delodajalec je kar normalen, kar zadeva delo. Ve tudi, da imam družino, tako da če smo utrujeni, si vzamemo podaljšani konec tedna in gremo kam v Azijo.”

Dodaja, da je v Hongkongu način življenja takšen, da živiš nekje v stanovanju in ob koncih tedna ne kosiš trave, pač pa si raje vzameš čas zase.

Anja Hlača Ferjančič