PIF camp in o zadregi na javnih toaletah

Namen tabora je bil spodbujati koncepta 'naredi sam' in 'naredi z drugimi'

Kaj dobimo, če zmešamo duh nomadstva, ustvarjalnosti in računalništva v naravnem laboratoriju? Prvi slovenski hekerski tabor Hacker camp (PIF camp) v dolini Trente, natančneje v vasi Soča. Tam se je pod geslom Skupaj za shekan jutri za pet delovno intenzivnih dni združilo približno 50 udeležencev iz različnih držav. In če ste sprva mislili, da so vdirali v vaše računalnike in bančne račune, naj vas pomirimo. “Hekanje” namreč pomeni spreminjanje oziroma prilagajanje narave in stvari lastnim potrebam, tako da sebi ali drugim olajšamo življenje. Poteka v duhu “naredi sam” (DIY, do it yourself, naredi sam) ali “naredi z drugimi” (“DIWO”, do it with others), tako pa lahko, kot so dokazali udeleženci prvega hacker campa, lahko poleg elektronike in zvoka “shekamo” denimo tudi tekstil, hrano.

Pogoj za udeležbo na taboru niso bile izkušnje, zgolj pripravljenost za delo. Ena izmed udeleženk, 23-letna grafična oblikovalka Sara Mlakar, je slikovit opisala: “Pred tem o IT-ju in elektroniki nisem imela pojma. Ne vem čisto, kaj delam, a mi je všeč!”

Tabor sta v okviru projekta Changing Weathers organizirala nevladna organizacija Ljudmila in zavod projekt Atol. Cilj projekta je vzpostaviti in vzdrževati dolgoročno sodelovanje ter izmenjave med organizacijami, ki sodelujejo v projektu, kulturnimi delavci, umetniki ter tradicionalnimi in domorodnimi kulturnimi aktivisti. Kamp je bil sofinanciran v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Miha Pongrac