Ste vedeli, da so lahko geni zelo zgovoren vodnik po davni zgodovini? No, vsaj postali so, zdaj, ko jih zmoremo neznansko hitro in učinkovito odčitavati. V samo nekaj letih so raziskovalci na tem področju prečesali 20 000 pradavnih genomov in odkrili marsikaj presenetljivega o naši davni preteklosti.

In s pomočjo genov lahko še podrobneje pišemo zgodbe velikanov preteklosti, kakršen je bil med drugim tudi Ludvig van Beethoven, pojasnjuje Johannes Krause, eden od direktorjev na čelu inštituta Maxa Plancka za evolucijsko antropologijo v Leipzigu, pristojen za arheogenetiko. Leta 2010 je bil prav on tisti, ki je odkril denisovce, nedavno pa je skupaj z mednarodno skupino raziskovalcev veliko pozornosti požel z rezultati analize dednega zapisa tega slavnega skladatelja. V svojem delu s pomočjo genetike preučuje kulture in populacije iz davne preteklosti ter evolucijo spremljajočih jih patogenov, zanima ga, kako se te odslikavajo v sodobnih populacijah, kako so potekale selitve, kako so ljudje torej končali točno tu, kjer so, ter kakšna je genetska zgodovina svetovne populacije.

Kot povod za tokratno oddajo je služila knjiga Potovanje naših genov, pod katero je podpisan kot soavtor in ki je od nedavnega na voljo tudi v slovenščini v prevodu Aleša Učakarja. 

Maja Ratej