Slovenski raziskovalec se v Londonu ukvarja z molekularnimi mehanizmi, ki so pomembni za človekov razvoj. Njegov inštitut ima višji letni proračun kot celotna slovenska znanost.

Dr. Miha Modic je najprej študiral pravo, po treh letih je presedlal na biotehnologijo. Študiral in raziskoval je v Cambridgeu in Muenchnu, zdaj že nekaj let dela na Inštitutu Francisa Cricka v Londonu. Angažiran je v skupini slovenskega molekularnega biologa dr. Jerneja Uleta, ukvarja se predvsem z vprašanjem molekularnih mehanizmov, ki so pomembni za človekov razvoj.

"V okviru naših raziskav vidimo, kako je premik samo enega izmed 20 tisoč proteinov lahko odločilen zato, ali se naše življenje nadaljuje ali pa pride do velikih težav, ki lahko vodijo celo v smrt."

Podrobno tudi o raziskovalnem delu, pogojih za znanost v različnih državah, življenju in delu v Veliki Britaniji, aktualnih znanstvenih in družbenih izzivih: "Znanost raste eksponentno. Napačen je pristop, da samo skušamo slediti znanosti, narediti je treba nekaj, kar bo v prihodnjih desetih letih pomenilo korak naprej."

Luka Hvalc